— donderdag 21 december 2017, 12:38 | 0 reacties, praat mee

Universiteitsmagazines verschijnen niet meer in print

Folia gaat online verder

In het voorwoord van Folia meldt de redactie van het tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam het einde van de papieren editie. Na 70 jaar gaat het universiteitsmagazine online door. Ook Erasmus Magazine in Rotterdam gaat vanaf 1 januari volledig online verder. Laatste wijziging: 21 december 2017, 15:54

Alleen het eindejaar nummer zal nog in print verschijnen, daarna gaat Folia online gesplitst verder. Folia blijft voor de UvA, de HvA krijgt met HvanA een nieuwe titel. Dit omdat de opleidingen eerder dit jaar bestuurlijk uit elkaar zijn gegaan.

Volgens hoofdredacteur van Folia, Altan Erdogan is het “vooral een financiële kwestie. Daarnaast blijven er te veel bladen ongelezen in de distributiebakken liggen. Dat is niet duurzaam, en je wil het geld ook doelmatig besteden”.

Ook bij Erasmus Magazine gaan ze vanaf 1 januari volledig online verder. In Folia magazine staat een interview met hoofdredacteuren Altan Erdogan (Folia), Erasmus-hoofdredacteur Wieneke Gunneweg en hoofdredacteur Francine Bardoel van Univers, over de kansen en bedreigingen voor de journalistiek in het hoger onderwijs. Gunneweg vertelt daarin ook dat er veel creativiteit om financiële redenen uit het magazine is verdwenen. “Goedkoper papier, alles in een stramien.”

Op de stelling of deze vorm van journalistiek nog wel overeind blijft nu media in het onderwijs steeds minder geld tot hun beschikking hebben, zegt Francine Bardoel wel dat het met geld te maken heeft, maar ze ziet ook nog een ander gevaar. “Steeds meer hogescholen en universiteiten zetten een eigen newsroom op. Dan vertellen mensen uit de marketing- en communicatiewereld met journalistieke middelen en redacteuren het verhaal van de instelling. Ze schrijven de verhalen die wij ook maken, gaan de campus op om reacties van studenten te halen of om wetenschappers te interviewen. Dit doe ze vanuit een heel ander belang: de universiteit in de etalage zetten voor nieuwe studenten of voor bedrijven die kunnen meebetalen aan hun wetenschappelijk onderzoek. Dat is hun goed recht, maar het raakt aan onze bestaansgrond. We komen in elkaars vaarwater. Vaak hebben die newsrooms een groter budget, en dus meer kracht en macht.”

Bekijk meer van

Folia Erasmus Magazine

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.