Universiteitsmagazines verschijnen niet meer in print

In het voorwoord van Folia meldt de redactie van het tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam het einde van de papieren editie. Na 70 jaar gaat het universiteitsmagazine online door. Ook Erasmus Magazine in Rotterdam gaat vanaf 1 januari volledig online verder.
Alleen het eindejaar nummer zal nog in print verschijnen, daarna gaat Folia online gesplitst verder. Folia blijft voor de UvA, de HvA krijgt met HvanA een nieuwe titel. Dit omdat de opleidingen eerder dit jaar bestuurlijk uit elkaar zijn gegaan.
Volgens hoofdredacteur van Folia, Altan Erdogan is het “vooral een financiële kwestie. Daarnaast blijven er te veel bladen ongelezen in de distributiebakken liggen. Dat is niet duurzaam, en je wil het geld ook doelmatig besteden”.
Ook bij Erasmus Magazine gaan ze vanaf 1 januari volledig online verder. In Folia magazine staat een interview met hoofdredacteuren Altan Erdogan (Folia), Erasmus-hoofdredacteur Wieneke Gunneweg en hoofdredacteur Francine Bardoel van Univers, over de kansen en bedreigingen voor de journalistiek in het hoger onderwijs. Gunneweg vertelt daarin ook dat er veel creativiteit om financiële redenen uit het magazine is verdwenen. “Goedkoper papier, alles in een stramien.”
Op de stelling of deze vorm van journalistiek nog wel overeind blijft nu media in het onderwijs steeds minder geld tot hun beschikking hebben, zegt Francine Bardoel wel dat het met geld te maken heeft, maar ze ziet ook nog een ander gevaar. “Steeds meer hogescholen en universiteiten zetten een eigen newsroom op. Dan vertellen mensen uit de marketing- en communicatiewereld met journalistieke middelen en redacteuren het verhaal van de instelling. Ze schrijven de verhalen die wij ook maken, gaan de campus op om reacties van studenten te halen of om wetenschappers te interviewen. Dit doe ze vanuit een heel ander belang: de universiteit in de etalage zetten voor nieuwe studenten of voor bedrijven die kunnen meebetalen aan hun wetenschappelijk onderzoek. Dat is hun goed recht, maar het raakt aan onze bestaansgrond. We komen in elkaars vaarwater. Vaak hebben die newsrooms een groter budget, en dus meer kracht en macht.”
Praat mee