— dinsdag 23 februari 2016, 11:44 | 0 reacties, praat mee

Undercover-uitzending over zelfdoding: OM seponeert zaak tegen consulent

Édouard Manet schilderde Le Suicidé tussen 1877 en 1881.

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert een zaak rond het programma Undercover in Nederland, waarin een consulent van Stichting De Einder aan een vrouw zelfmoordadviezen zou hebben gegeven. De vrouw, een journaliste van Undercover deed voorkomen dat ze leed aan ernstige depressies. Het OM constateert dat "het uitgezonden materiaal geen representatieve weergave is van de gesprekken die de man met de vrouw voerde."

Het OM onderzocht of de man met zijn adviezen zoals in Undercover opgevoerd mogelijk de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) had overtreden. Undercover beschuldigde de man - die overigens niet meer bij De Einder als consulent werkt - er van de alternatieven voor zelfmoord onvoldoende te hebben belicht.

“Uit de beoordeling van al het beeldmateriaal is gebleken dat de consulent de vrouw op behandelmogelijkheden in de reguliere zorg heeft gewezen. Ook heeft de man duidelijk gemaakt dat er alternatieven waren voor zelfdoding en heeft hij er bij haar op aangedrongen om daar gebruik van te maken”, aldus het OM.

De consulent en de productiemaatschappij van het Undercover-programma zijn over het besluit op de hoogte gesteld.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.