— vrijdag 26 november 2021, 07:59 | 0 reacties, praat mee

Uitgeverijen hekelen monopolie en stijging tarieven PostNL

© ANP / Harold Versteeg

De overname van Sandd door PostNL van twee jaar geleden leidt bij klanten tot duurdere bezorgcontracten. Uitgeverijen betalen voor hun nieuwe contracten soms wel een vijfde deel meer dan voorheen. Ze vermoeden dat de prijsstijging komt door een gebrek aan concurrenten.

Dat schrijft EW. New Skool Media, de uitgeverij achter EW, betaalt bij PostNL naar eigen zeggen 20 procent meer voor een nieuw driejarig contract dat eerst via Sandd liep. Volgens CEO Erwin van Luit zijn er wel regionale partijen die kunnen bezorgen, maar zijn die niet in te zetten voor landelijke verspreiding.

Drie andere uitgeverijen onderschrijven dat beeld tegenover EW, maar blijven liever anoniem. Een van hen vreest dat lezers gaan overstappen op digitale abonnementen of hun abonnement opzeggen als de hogere verzendprijs aan hen wordt doorberekend. Luc van Os, voorzitter van branchevereniging MMA, bevestigt de in zijn woorden ‘idiote prijsstijgingen’ van 10 tot 20 procent tegenover EW. ‘Die fusie kunnen we niet meer terugdraaien. De politiek moet nu ingrijpen. De marges op abonnementen zijn al dun en die worden ruwweg 10 procent lager hierdoor.’

Bekijk meer van

PostNL

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.