basis naar compleet

— dinsdag 19 januari 2010, 14:08 | 3 reacties, praat mee

Tweedeling actualiteiten publieke omroep

De netcoördinatoren van de publieke omroep zetten voor het nieuwe seizoen in op een duidelijke tweedeling in actualiteiten en opinie: geprofileerde programma’s en rubrieken van de omroepen met een missie, naast een dagelijkse nieuwsuur (dat ook de naam Nieuwsuur krijgt) van NPS en NOS, de omroepen zonder leden. Zij hebben een voorstel hiertoe gepresenteerd aan de raad van bestuur. Netwerk en Nova sneuvelen volgens deze plannen, terwijl EenVandaag blijft. NPS en NOS gaan samen – zonder VARA – het dagelijkse nieuwsuur maken. Nieuwkomer Wakker Nederland krijgt het tijdslot van Goedmorgen Nederland terwijl de KRO op zondagavond Brandpunt nieuw leven in gaat blazen. Powned krijgt, mogelijk met BNN, op de late avond een tijdslot op Nederland 3. Woordvoerder Bart Jochems van de NPO wil niks bevestigen. ‘Er wordt nog steeds onderhandeld. Als één onderdeel vervalt wordt het hele bouwwerk weer anders.’ Laatste wijziging: 20 januari 2010, 18:42

De redacties van Netwerk (EO en NCRV) leven al lange tijd in onzekerheid over het voortbestaan van hun programma. NCRV-voorzitter Coen Abbenhuis zei eerder in het AD dat het verdwijnen van Netwerk ‘een optie’ is. Hij hamerde wel op alternatieven. ‘Actualiteiten zijn belangrijk voor de NCRV’. EO-voorlichter Aldert Baas houdt stoïcijns vol: ‘Zolang we niet weten of Netwerk ophoudt te bestaan, maken we Netwerk.’

Die alternatieven voor de actualiteitenrubriek – die in 1996 ontstond uit samenvoeging tussen Televizier, Brandpunt en Hier en Nu - moeten, ook bij de EO, nog worden uitgewerkt. Gesproken is over een tv-versie van Stand.NL (NCRV) terwijl de EO weer Tijdsein-achtige programma’s gaat maken.

Het schuiven met actualiteitenrubrieken wordt – naast de keuze voor een tweedeling in geprofileerde- en ongeprofileerde berichtgeving - ook ingegeven door bezuinigingsdrift bij de omroepen. Dit heeft te maken met de nieuwe toetreders Powned en Wakker Nederland, waardoor de andere omroepen moeten inschikken. 

Omroepdirecteuren, netmanagers en de raad van bestuur van de publieke omroep onderhandelen momenteel over de plannen. Woordvoerder Bart Jochems van de NPO wil niks bevestigen en waarschuwt: ‘Er is nog niks beslist. Het gaat hier om een heel ingewikkelde puzzel. Als één onderdeel vervalt wordt het hele bouwwerk weer anders.’
De plannen zijn in lijn met de uitdrukkelijk wens van bestuursvoorzitter Henk Hagoort om een sterkere profilering in actualiteiten en opinie op de publieke televisie te krijgen. Over hoe zich dit verhoudt tot zijn recente oproep aan de omroepen om samen te werken – of zelfs te fuseren – kan Jochems ‘geen mededelingen’ doen.

Jochems verwacht dat er binnen enkele weken knopen worden doorgehakt.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Kees Cornelder, 19 januari 2010, 16:18

A propos: waar is -hier komt-ie- De Kijker in dit hele verhaal gebleven? U weet wel, degene voor wie al dat Publieke Omroepmoois toch bedoeld is.
Foetsie dus.

Fransico van Jolo, 20 januari 2010, 17:51

@Kees Cornelder
U is van de Volkskrant? Lekkere straal azijn weer die nergens op gebaseerd is

Kees Cornelder, 20 januari 2010, 23:28

Nee, anders dan dit wellicht bij u het geval is, is mijn observatie van de jongst afelevering van het Gooise Omroep Gedoe geheel en al van mijzelf.
Leuke schuilnaam trouwens.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.