banner festival 23

— vrijdag 24 januari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Tweede speler bij Apple

Na het overlijden van Apple-topman Steve Jobs werd ontwerper Jony Ive binnen het bedrijf naast hardware ook verantwoordelijk voor de vormgeving van het besturingssysteem iOS, dat op iPhones en iPads draait. Laatste wijziging: 1 april 2014, 13:07

Het is geen overdrijving om te stellen dat de band die Ive met Jobs had, waardoor zijn ontwerpideeën op vruchtbare bodem vielen, het succes van Apple in de 21e eeuw mogelijk maakte. Na de monsterbiografie van Walter Isaacson over Jobs, is het terecht dat ook deze belangrijkste tweede speler binnen Apple aandacht krijgt. De belofte dat we een kijkje in het brein van ontwerper Ive krijgen wordt echter niet ingelost. Daarvoor zijn Kahneys observaties veel te voorspelbaar: Ive was op school al gedreven, zeer getalenteerd, werkte hard, bewonderde de eenvoud van het werk van Dieter Rams voor de Duitse elektronicareus Braun en won prijzen nog voor hij zijn school had afgemaakt. 

Maar waaróm Ive zo gedreven was, hoe hij tot zijn belangrijkste ontwerpfilosofieën is gekomen… het blijft ook na 256 pagina’s giswerk. Kahney vat de geschiedenis van Ive’s levensloop samen aan de hand van veel citaten van anderen, interviews die Ive gaf aan derden en gesprekken met vrienden en oud-collega’s. Dat is dan wel volledig, maar schept ook een voelbare afstand tot het onderwerp.

In het nawoord schrijft Kahney hoe moeilijk het is om te schrijven over Apple en haar medewerkers, vanwege het notoir gesloten karakter van het bedrijf. ‘Apple zelf heeft nooit op onze verzoeken gereageerd’, schrijft hij teleurgesteld. Hij sprak uiteindelijk tweehonderd mensen, waarvan sommigen niet met naam wilden worden genoemd.

Dit feit, en de nogal droge beschrijvingen van werkrelaties en ontwerpkeuzes rond enkele iconische producten als de eerste iPod en de snoepkleurige eerste iMac maken de biografie helaas nogal vrijblijvend. Ive verwijderde bijvoorbeeld vorig jaar alle zogeheten skeumorfische elementen (zaken als leer- en houteffecten) uit het iPhone-besturingssysteem. Dat leverde wel een minimalistisch uiterlijk op, maar niet per se een eenvoudiger te bedienen telefoon.

Aan dergelijke kritiek en een antwoord op de vraag of een industrieel ontwerper ook automatisch een goede softwareontwikkelaar is, maakt Kahney geen woorden vuil. Juist als het je niet lukt Ive zelf te spreken (en Apple de vertrouwde zwijgzaamheid in acht neemt) is een kritische houding gewenst.

Kortom, op dé biografie van het genie achter Apple-producten zullen we nog moeten wachten. Hopelijk schrijft Ive hem ooit zelf.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.