Tweede Kamer stemt over verscherpen van redactiestatuut binnen de Mediawet

De Mediawet moet de wettelijke eisen van het redactiestatuut sterker waarborgen in de Mediawet. Daarom moet dit in de wet worden aangescherpt, vindt Lisa Westerveld (GroenLinks). De Kamer gaat volgende week over het amendement stemmen.
‘Onafhankelijkheid van media is van cruciaal belang voor de democratische rechtsstaat’, schrijft Westerveld in haar amendement.
‘De Mediawet 2008 borgt deze onafhankelijkheid met als belangrijkste instrument het redactiestatuut. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt echter dat de wettelijke eisen van het redactiestatuut “niet voldoende” geborgd zijn in de Mediawet 2008.’
Westerveld wil met haar amendement ervoor zorgen ‘dat er kwalitatieve eisen worden gesteld die tenminste in een redactiestatuut moeten worden opgenomen als het gaat om de onafhankelijkheid van de redactie, medezeggenschap van de redactie en de sociale veiligheid van de redactie’.
Daarnaast moet haar voorgedragen aanvulling van de wet ervoor zorgen, dat in het redactiestatuut procedurele regels moeten worden opgenomen over de aanstelling van de hoofdredacteur en op welke maner de redactie daar medezeggenschap over heeft.
NVJ: Blij met dit voorstel
De NVJ is blij met dit voorstel tot aanpassing van de mediawet, laat algemeen secretaris Thomas Bruning weten. Om tot een gezondere en betere journalistieke cultuur te komen binnen de omroep zijn scherper geformuleerde minimumvoorwaarden voor een redactiestatuut een belangrijk vereiste, zegt hij.
Bruning stelt verder: ‘Medezeggenschap vanuit de omroepredacties op het journalistieke beleid en inspraak bij de benoeming en ontslag van een hoofdredacteur wordt met dit voorstel geregeld. Dat is gemeengoed in de journalistieke wereld, maar binnen de publieke omroep helaas nog niet. Ook het expliciet benoemen dat een hoofdredacteur verantwoordelijk dient te zijn voor alle non-fictie programma’s van de omroep is van groot belang. Nu zien we nog altijd dat sommige omroepen niet eens een onafhankelijke hoofdredacteur hebben benoemd voor de journalistieke programmering. Dat zou met deze aanpassing een afdwingbare verplichting worden.’
De NVJ stuurde vorige week een brief aan de kamer waarin zij benadrukte dat medezeggenschap en de aanpak van de flexcontracten binnen de omroep van groot belang zijn voor een veiligere werkvloer.
Praat mee