banner festival 23

— donderdag 1 december 2022, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer stemt over verscherpen van redactiestatuut binnen de Mediawet

Lisa Westerveld (Groenlinks) - © Bart Maat / ANP

De Mediawet moet de wettelijke eisen van het redactiestatuut sterker waarborgen in de Mediawet. Daarom moet dit in de wet worden aangescherpt, vindt Lisa Westerveld (GroenLinks). De Kamer gaat volgende week over het amendement stemmen. Laatste wijziging: 2 december 2022, 15:06

‘Onafhankelijkheid van media is van cruciaal belang voor de democratische rechtsstaat’, schrijft Westerveld in haar amendement.

‘De Mediawet 2008 borgt deze onafhankelijkheid met als belangrijkste instrument het redactiestatuut. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media blijkt echter dat de wettelijke eisen van het redactiestatuut “niet voldoende” geborgd zijn in de Mediawet 2008.’

Westerveld wil met haar amendement ervoor zorgen ‘dat er kwalitatieve eisen worden gesteld die tenminste in een redactiestatuut moeten worden opgenomen als het gaat om de onafhankelijkheid van de redactie, medezeggenschap van de redactie en de sociale veiligheid van de redactie’.

Daarnaast moet haar voorgedragen aanvulling van de wet ervoor zorgen, dat in het redactiestatuut procedurele regels moeten worden opgenomen over de aanstelling van de hoofdredacteur en op welke maner de redactie daar medezeggenschap over heeft.

NVJ: Blij met dit voorstel
De NVJ is blij met dit voorstel tot aanpassing van de mediawet, laat algemeen secretaris Thomas Bruning weten. Om tot een gezondere en betere journalistieke cultuur te komen binnen de omroep zijn scherper geformuleerde minimumvoorwaarden voor een redactiestatuut een belangrijk vereiste, zegt hij.

Bruning stelt verder: ‘Medezeggenschap vanuit de omroepredacties op het journalistieke beleid en inspraak bij de benoeming en ontslag van een hoofdredacteur wordt met dit voorstel geregeld. Dat is gemeengoed in de journalistieke wereld, maar binnen de publieke omroep helaas nog niet. Ook het expliciet benoemen dat een hoofdredacteur verantwoordelijk dient te zijn voor alle non-fictie programma’s van de omroep is van groot belang. Nu zien we nog altijd dat sommige omroepen niet eens een onafhankelijke hoofdredacteur hebben benoemd voor de journalistieke programmering. Dat zou met deze aanpassing een afdwingbare verplichting worden.’

De NVJ stuurde vorige week een brief aan de kamer waarin zij benadrukte dat medezeggenschap en de aanpak van de flexcontracten binnen de omroep van groot belang zijn voor een veiligere werkvloer.

Bekijk meer van

Mediawet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.