anner smart octo

— maandag 26 april 2021, 11:20 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer had videogesprek met deepfake-imitatie van Russische stafchef Navalny

Leonid Volkov - © Petras Malukas / AFP

Nederlandse parlementariërs hebben afgelopen woensdag via Zoom een gesprek gevoerd met een deepfake-imitatie van Leonid Volkov, de stafchef van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat zegt althans Volkov zelf. Maar er is nog veel onduidelijk over het gesprek.

Volkov zegt dat twee Russische ‘grappenmakers’ zich voor hem uitgeven en daarbij deepfake-technologie gebruiken. Die technologie maakt het mogelijk een gezicht in een video(verbinding) te vervangen door een ander gezicht. Op die manier kun je iemand van alles laten zeggen.

In de Volkskrant zegt Zygis Pavilionis, een Litouwse parlementariër, die een belangrijke rol speelde bij het ontmaskeren van ‘misdadigers’, dat het gesprek onderdeel is van een grote informatie-aanval vanuit Rusland. Pavilionis, voorzitter van de buitenlandcommissie in het Litouwse parlement, was zelf ook benaderd door de neppe Leonid Volkov.

“Dit zijn aanvallen op democratische politici waarbij ze Navalny proberen te ondermijnen, de westerse inspanningen proberen te beïnvloeden en er ook de draak mee te steken”, zegt Pavilionis. ‘Wij noemen ze geen grappenmakers, maar Kremlin-agenten die beïnvloedingsoperaties uitvoeren.’

Volgens Navalny’s medewerker Volkov is het nepgesprek het werk van Vladimir Koeznetsov en Aleksej Stoljarov, beter bekend als ‘Vovan’ en ‘Lexus’. Dit duo staat in Rusland bekend om het in de maling nemen van tegenstanders van het Kremlin en wereldleiders, meldt de NOS.

Volkov ziet deze Vovan en Lexus echter helemaal niet als grappenmakers. Volkov noemt het duo “medewerkers van de presidentiële administratie, die propagandistische campagnes uitvoeren om wantrouwen te zaaien”.

Of de Nederlandse Kamerleden daadwerkelijk hebben gesproken met een deepfake-imitatie, zoals Volkov suggereert, of met een ‘gewone’ lookalike is niet duidelijk.

Lees ook:
Ten strijde tegen de deepfake (7 april 2021)
Wetenschappers ontwikkelen programma om deepfake-video’s te herkennen (24 juni 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.