banner anp

— donderdag 15 mei 2008, 09:01

Twee rampen tonen verschil in aanpak

De Myanmarese autoriteiten dwarsbomen onafhankelijke verslaggeving over de ramp na cycloon Nargis. Buitenlandse media krijgen geen toegang en ook lokale media zijn onderwerp van strenge censuur. Hulpgoederen werden geweigerd, omdat de militaire junta vreesde dat er mediateams met de hulporganisaties zouden meereizen. Het is daarom moeilijk een beeld te krijgen van de omvang van de ramp. Zeker is dat er tienduizenden doden zijn gevallen, maar de Britse hulporganisatie Oxfam vreest dat het aantal verveelvoudigt zonder noodhulp. In Nederland lijkt het gebrek aan informatie een direct effect te hebben op publiek: Giro 555 is al geruime tijd geopend, maar een woordvoerder van het Rode Kruis verklaarde deze week in Trouw: "In vergelijking met andere hulpacties is het absoluut geen groot succes." De geslotenheid van Myanmar staat in schril contrast met de aardbevingsramp in China, waar het niveau van informatievoorziening voor Chinese begrippen uitzonderlijk is: er is veel toegang tot het rampgebied. Kritiek op corrupte politici - die het mogelijk maakten dat er een oogje dichtgeknepen werd bij het volgen van bouwvoorschriften - komt eveneens relatief ongefilterd naar de oppervlakte.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.