banner festival 23

— donderdag 1 december 2011, 14:48 | 0 reacties, praat mee

Geld voor Europees internetvrijheid-fonds

Het Europees Parlement stort volgend jaar 125 miljoen euro in een speciaal internetvrijheid-fonds. De Europese Unie gaat proactief buitenlandse bloggers, online journalisten en mensenrechtenactivisten trainen en weerbaar maken tegen censuur en cyberaanvallen. Het idee komt uit de koker van D66-Europarlementariër Marietje Schaake. "Technologie creëert prachtige kansen en kan vrijheden vergroten. Maar in handen van dictators zijn het ook effectieve wapens waarmee mensenrechten worden geschonden. Burgers worden tijdens marteling geconfronteerd met volledige uitdraaien van sms-berichten, gesprekken en e-mails. De EU gaat nu programma's ontwikkelingen, waarbij we internetters leren hoe ze zich online kunnen beschermen." Laatste wijziging: 1 december 2011, 16:21

De EU wil ook een dialoog organiseren tussen politici, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Schaake: “De EU is volkomen ongeloofwaardig als onze regeringsleiders enerzijds oliesancties opleggen en roepen om het vertrek van president Al-Assad, terwijl aan de andere kant een Italiaans bedrijf in Damascus het regime helpt om burgers via internet en mobiele telefoons af te luisteren. Die bedrijven zijn medeplichtig aan mensenrechtenschendingen.”

Europese wetgeving om de export van dergelijke technologieën te monitoren of te voorkomen, is er nog niet. Schaake wil dat EU-lidstaten samen aan nieuwe, slimme regels werken. Zo zouden bedrijven meer inzicht moeten geven in de export van technologie.

Juist vandaag meldt Webwereld ook dat Westerse bedrijven op grote schaal spionage-software verkopen aan dictatoriale landen. De klokkenluidersite WikiLeaks heeft honderden documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat meer dan 160 bedrijven in ruim 25 landen spionagesoftware verkopen aan onder meer dictatoriale landen. De documenten zijn te vinden in een nieuwe database The Spyfiles.

Volgens WikiLeaks leggen de cables een grootschalige spionage-industrie bloot ter waarde van 5 miljard dollar. De belangrijkste spelers zijn Nokia-Siemens, het Duitse Elaman, Spaanse Agnitio, Amerikaanse BlueCoat en Franse Amesys.

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.