— vrijdag 18 juni 2021, 14:09 | 0 reacties, praat mee

Twee journalisten gedood in Mexico

Mexico staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om het vak van journalist uit te oefenen. | - © Ronaldo Schemidt / AFP

In twee dagen tijd zijn in Mexico twee journalisten vermoord.

Verslaggever Gustavo Sánchez Cabrera werd donderdag doodgeschoten toen hij in de zuidelijke staat Oaxaca met een andere persoon op een motorfiets reed op een landelijke weg toen gewapende mannen het vuur op hen openden. Hoe het met de andere persoon gaat is onduidelijk.

Lokale media melden dat Sánchez Cabrera de afgelopen maanden te maken had met bedreigingen en aanvallen. AP meldt dat hij bescherming zou hebben aangevraagd, maar nog niet had gekregen.

Reporters sans Frontières (RSF) eist “een grondig onderzoek naar de bedreigingen en aanvallen die hij eerder had gemeld in verband met zijn werk als journalist”.

Het openbaar ministerie in de staat Mexico, dat grenst aan Mexico-Stad, meldde donderdag ook dat Enrique Garcia woensdagnacht is vermoord in Metepec, ten westen van de hoofdstad.

Garcia werkte als journalist, maar op de avond dat hij werd vermoord, bleek hij te werken als chauffeur voor een ritten-app. Hij zou mogelijk slachtoffer geworden zijn van een overval.

Vorig jaar zijn er negen journalisten in Mexico omgekomen. Dit jaar staat de teller al op drie. In mei werd journalist Morales Hernández ontvoerd en vermoord in Sonora. Ook worden er nog twee journalisten vermist.

In een land waar de overgrote meerderheid van dodelijke misdaden tegen verslaggevers ongestraft blijft werden deze week ook twee veroordelingen gemeld in de moordprocessen op de journalisten Javier Valdez Cardenas en Miroslava Breach. De daders werden respectievelijk tot 32 jaar cel en acht jaar cel veroordeeld. Meer bij AP / The Guardian

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.