training eu starters

— woensdag 30 september 2015, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Twee humane journalisten

Binnen een paar maanden twee biografieën over een journalist die in de titel ‘humaan’ wordt genoemd – zou dat een nieuwe standaard zijn om kwaliteit aan af te meten?

Herman Salomonson (1892-1942) wordt door zijn biograaf Gerard Termorshuizen als een ‘humaan koloniaal’ getypeerd. Marc Chavannes en Liesbeth Wytzes portretteren Hendrik Jan Schoo (1945-2007) als een ‘humaan radicaal realist’. De levens van beide journalisten liggen ver uit elkaar maar kennelijk is er iets dat hen bindt: humaniteit.

Salomonson werkte in Nederland bij het Algemeen Handelsblad en De Groene Amsterdammer, in Nederlands-Indië bij de Java-Bode, in zijn tijd liberale kranten. Daarna was hij directeur van persbureau Aneta dat de berichtgeving tussen Nederland en Indië verzorgde. Bekend was hij vooral door zijn rijmkronieken onder het pseudoniem Melis Stoke. Hij was een echte koloniaal maar… wel humaan.

De positiekeuze van Schoo is moeilijker samen te vatten. Hij was onderwijzer en leraar, bladenmaker (Psychologie, Intermagazine en Weekbladpers) en opiniejournalist (Elsevier en de Volkskrant). Ooit folderde hij voor Den Uyl maar bij Elsevier haalde hij Fortuyn binnen als columnist en bij de linksige Volkskrant schreef hij kritisch over multiculturalisme, de verzorgingsstaat en de ‘permissive society’. Zelf geen populist had hij wel begrip voor boze burgers. Onderzoekend in zijn aanpak, radicaal in zijn conclusies, een realist maar… van het humane soort.

Salomonson, die in de oorlog omkwam in het concentratiekamp Mauthausen, behoort tot een koloniaal verleden dat achter de horizon verdwenen lijkt. Dat Nederlands-Indische kranten in die koloniale maatschappij prominent aanwezig waren, is evident als je de biografie van Termorshuizen leest.

Welke rol hedendaagse journalisten spelen in de beeld- en meningsvorming is minder duidelijk. Het oeuvre van Schoo weerspiegelt de zoektocht van een intellectueel die zijn opinies zowel bij Elsevier als de Volkskrant kwijt kon. Het zou interessant zijn te onderzoeken welke invloed de zich onafhankelijk voelende journalisten hebben gehad op de cultuuromslagen van de laatste decennia. Zijn zij trendsettend of toch weer volgend?

Maar zo lang zo’n onderzoek er niet is, kunnen we ons gelukkig spiegelen aan boeiende biografieën over vakgenoten als de liberale Salomonson en de dakloze sociaal-democraat Schoo.

Gerard Termorshuizen: Een humaan koloniaal. Leven en werk van Herman Salomonson alias Melis Stoke. Nijgh & Van Ditmar, ISBN 9789038800714, 327 pagina’s, € 24,99.

Marc Chavannes en Liesbeth Wytzes, H.J. Schoo. Over leven, denken en werk van een humaan radicaal realist,  Elseviers Journalistieke Bibliotheek, ISBN 9789035252622, 123 pagina’s, € 9,95.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.