— vrijdag 21 maart 2014, 15:30 | 0 reacties, praat mee

Een stem voor de Koerden

Een door het Turkse leger uitgevoerd bombardement op 35 Koerdische burgers in 2011 wekte de interesse van Fréderike Geerdink zodanig, dat ze vond dat het verhaal per se opgeschreven moest worden. Met een subsidie van het Fonds BJP, kreeg ze de tijd om een reis te maken door Zuidoost-Turkije.

De 10.000 euro die ze zelf ophaalde met een crowdfunding-actie deed daar nog een schepje bovenop. In ‘De jongens zijn dood’ vertelt ze het verhaal van een groep smokkelaars die op de grens van Turkije en Irak door Turkse gevechtsvliegtuigen werden vermoord. Geerdink schrijft: ‘Het bombardement laat me simpelweg niet los. De journalist in mij trekt me naar Gülyazi. In de Turkse politiek buitelt inmiddels iedereen over elkaar heen over het incident, maar de nabestaanden en andere dorpsbewoners komen zelf nauwelijks aan het woord. Ik kan er dan misschien geen verhalen over verkopen, maar op mijn site (…) kan ik er wel over bloggen.’ Geerdink reflecteert op haar eigen functioneren en denkt bewust na over hoe ze te werk gaat. In Diyarbakir, de onofficiële hoofdstad van Koerdistan, is Geerdink overigens de enige buitenlandse correspondent.

Uitgeverij Unieboek Het Spectrum, ISBN 9789000316861, € 19,99

Bekijk meer van

Turkije Frederike Geerdink

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.