training eu starters

— woensdag 14 november 2018, 15:05 | 0 reacties, praat mee

Turkse rechtbank seponeert strafzaak tegen WSJ-correspondente

EPA

Een Turkse rechtbank heeft de veroordeling van voormalig Wall Street Journal-correspondente Ayla Albayrak geseponeerd. Albayrak werd in oktober vorig jaar tot ruim 2 jaar cel veroordeeld voor een artikel dat ze eind 2015 schreef over spanningen tussen de Turkse autoriteiten en Koerdische rebellen. Dat was volgens de Turkse rechter propaganda. Laatste wijziging: 14 november 2018, 15:08

De WSJ spreekt van een ‘volledige naamzuivering’ van de journaliste, die inmiddels vanuit Berlijn als freelancer werkt. Het artikel uit 2015 was volgens de krant uitzonderlijk gebalanceerd. Ze was ten tijde van de veroordeling niet in Turkije, maar kon na de veroordeling niet meer terug, uit vrees te worden opgepakt.

De zaak is nu overigens geseponeerd op basis van procedurele gronden: er zou vanwege het twee jaar oude stuk simpelweg sprake zijn van een verlopen verjaringstermijn. De zakenkrant betreurt de toegenomen personvrijheid in Turkije na de mislukte couppoging van 2016. “Misschien is mevrouw Albayraks vrijspraak een teken dat Erdogan-regering wat internationaal respect wil terugwinnen”, aldus het hoofdredactioneel commentaar.

In een persoonlijke notitie schrijft WSJ-hoofdredacteur Matt Murray dat hij trots is op Ayla’s moed en waardigheid tijdens ‘deze beproeving’. Albayrak zegt op Twitter blij te zijn dat de zwarte komedie nu voorbij is.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.