website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkse rechtbank seponeert strafzaak tegen WSJ-correspondente

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op woensdag 14 november 2018, 15:05

EPA

EPA

Nieuws Een Turkse rechtbank heeft de veroordeling van voormalig Wall Street Journal-correspondente Ayla Albayrak geseponeerd. Albayrak werd in oktober vorig jaar tot ruim 2 jaar cel veroordeeld voor een artikel dat ze eind 2015 schreef over spanningen tussen de Turkse autoriteiten en Koerdische rebellen. Dat was volgens de Turkse rechter propaganda.

De WSJ spreekt van een ‘volledige naamzuivering’ van de journaliste, die inmiddels vanuit Berlijn als freelancer werkt. Het artikel uit 2015 was volgens de krant uitzonderlijk gebalanceerd. Ze was ten tijde van de veroordeling niet in Turkije, maar kon na de veroordeling niet meer terug, uit vrees te worden opgepakt.

De zaak is nu overigens geseponeerd op basis van procedurele gronden: er zou vanwege het twee jaar oude stuk simpelweg sprake zijn van een verlopen verjaringstermijn. De zakenkrant betreurt de toegenomen personvrijheid in Turkije na de mislukte couppoging van 2016. “Misschien is mevrouw Albayraks vrijspraak een teken dat Erdogan-regering wat internationaal respect wil terugwinnen”, aldus het hoofdredactioneel commentaar.

In een persoonlijke notitie schrijft WSJ-hoofdredacteur Matt Murray dat hij trots is op Ayla’s moed en waardigheid tijdens ‘deze beproeving’. Albayrak zegt op Twitter blij te zijn dat de zwarte komedie nu voorbij is.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.