word studentlid

— woensdag 7 augustus 2019, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Turkse rechtbank beveelt megablokkade internetsites

Turkse rechtbank beveelt megablokkade internetsites
Mei 2019: demonstranten tijdens de zesde verjaardag van het geweld rond het Gezi-park | Yasin Akgul / AFP

Een rechtbank in Turkije heeft vorige maand bevolen om 136 websites op zwart laten zetten. De sites hebben op enige wijze aandacht besteed aan de rechtsgang rond het Gezi-park, een omstreden bouwproject in Instanbul. Het gaat soms om volledige blokkades, soms om specifieke accounts op platforms als Instagram en Facebook. Laatste wijziging: 7 augustus 2019, 09:09

Eind juni begon de rechtszaak tegen demonstranten die in 2013 tegen dat bouwproject protesteerden, waarbij het stadspark zou moeten wijken voor een winkelcentrum. Bij gewelddadigheden kwamen zeven mensen om en raakten velen gewond.

De blokkades zijn op 16 juli bevolen maar nog niet doorgevoerd. Nieuwssite Bianet - zelf ook op de lijst voor een volledige blokkade - bericht dat het pas nu over de stappen hoort, geen rechtvaardiging daarvan heeft gehoord en dus geen enkel verweer heeft kunnen voeren.

Bianet, dat journalistieke trainingen verzorgt en zo’n 200.000 artikelen herbergt, zegt dat wel vaker individuele stukken van het platform door blokkades worden getroffen. Klagen bij het Hooggerechtshof helpt meestal. Advocaat Meriç Eyüboglu is boos dat Bianet volstrekt toevallig over de uitspraak hoorde. “Net als tientallen andere sites in het oordeel waren we zonder het te weten op zwart gegaan”, aldus Eyüboglu.

Naast individuele accounts op Facebook, Instagram, Twitter en Facebook worden zo’n 15 andere Turkse nieuwssites door een volledige blokkade getroffen. In totaal gaat het om 136 gespecificeerde internetadressen. Meer bij Bianet

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.