word studentlid

— donderdag 28 juli 2016, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Turkije sluit kranten, zenders en persbureaus

Turkije sluit kranten, zenders en persbureaus
Behrouz Mehri / AFP

De Turkse autoriteiten hebben de sluiting gelast van bijna 130 mediabedrijven, waaronder 3 persbureaus, 23 radio- en 16 televisiezenders en 45 kranten. De stap komt als reactie op de mislukte couppoging van 15 juli. Gisteren werd de arrestatie van nog eens 47 journalisten gelast, bovenop een eerder aantal van 42 verdachte journalisten. Laatste wijziging: 28 juli 2016, 10:03

De arrestaties betreffen allen journalisten van de krant Zaman, die is gelieerd aan geestelijk leider Fethullah Gülen. President Erdogan houdt Gülen en zijn aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep.

De media die nu hun deuren moeten sluiten zijn ook aan Gülen gelieerd. De Turkse regering, die de noodtoestand gebruikt om zuiveringen in de Turkse samenleving door te voeren, grijpt ook hard in bij het leger, rechtbanken en het onderwijs. Geschat wordt dat inmiddels ruim 50.000 mensen zijn ontslagen.

Het Turkse leger heeft cijfers gepubliceerd over het aantal militairen dat de staatsgreep zou hebben gesteund: het gaat om anderhalf procent van alle militairen - zo’n 8700 mensen, waaronder 150 generaals.

De Europese en Internationale Federaties van Journalisten (EFJ/IFJ) hebben hun zorg geuit over de aanpak van media. Ze roepen de Europese Unie op om Erdogan te herinneren de persvrijheid te respecteren.

Het Franse persbureau AFP produceerde een infographic met de laatste stand van zaken:

 

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.