— woensdag 12 september 2018, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Turkije pakt Oostenrijkse journalist op

AFP

De Turkse autoriteiten hebben de Oostenrijkse journalist en activist Max Zirngast opgepakt. Zirngast schrijft voor diverse links georiënteerde media en is daarbij zeer kritisch op president Erdogan.

Volgens het Duitstalige re:volt magazine heeft Zirngast recent over onder meer de PKK geschreven en een enkele bijdrage geleverd aan een boek over de strijd rond de Syrische stad Kobane, waar het Turkse leger actief is. Dat is echter niet de reden voor zijn huidige arrestatie.

Recent schreef Zirngast mee aan een kritisch stuk over de Turkse presidentsverkiezingen van juni, die Erdogan glansrijk doorstond. Volgens Zirngast waren er zo veel onregelmatigheden bij het stemlokalen dat het verkiezingsresultaat ongeldig is.

Volgens kenissen neemt Zirngast geen blad voor de mond, spreekt en schrijft hij wat hij wil en is hij actief in de samenleving. “Niets van dat heeft een link met terreur”, stellen ze. Persvrijheidsorganisaties roepen op Zirngast meteen vrij te laten. Tijdschrift re:volt voegde daar op Twitter aan toe “laat meteen de rest ook gaan”.

Turkije is wereldwijd koploper wat betreft gevangen journalisten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.