website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Tumult rond lancering boek Storimans

Dolf Rogmans — Geplaatst in dagblad op vrijdag 9 januari 2009, 14:19

Nieuws

UPDATE Tumult vrijdag bij de presentatie van het boek ‘Stan Storimans, Oog op de Wereld’. Uitgever Jan Stads, een zwager van Storimans, kwam bijna drie kwartier te laat bij de officiële presentatie in Tilburg. Hij had eerst het Commissariaat voor de Media wat uit te leggen. De uitgever had samen met het Brabants Dagblad een lezersactie georganiseerd. Lezers kunnen met een kortingsbon van vijf euro het boek exclusief bestellen bij het Brabants Dagblad of de uitgever. De actie is in strijd met de Mediawet.

Stads zegt daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. Hij gunde de Brabantse krant exclusiviteit, omdat die hem met het boek had geholpen. Johan Van Grinsven, de auteur van het boek en tevens redacteur bij het Brabants Dagblad, werkte de afgelopen maanden meer aan het boek dan voor zijn eigen krant.

“Volgens het Commissariaat voor de Media hadden ook de andere boekhandels van de lezersactie moeten kunnen profiteren”, legde de uitgever de aanwezige journalisten uit. “Ik had een boete van maximaal 100.000 euro kunnen krijgen. Gelukkig is dat niet gebeurd, daar ben ik het commissariaat zeer dankbaar voor. Ook heb ik geen waarschuwing gekregen. Wel is meteen de lezersactie stopgezet. Er komt geen advertentie meer in het Brabants Dagblad.”

Volgens Johan van Grinsven loopt de verkoop als een trein. Na publiciteit gisteren bij RTL, de vaste opdrachtgever van de in Georgië gesneuvelde cameraman, en bij Pauw en Witteman
kwamen ’s nachts de bestellingen op gang. Het 224 pagina’s tellende boek, oplage 6.000 stuks, kost 19,95 euro in de boekhandel.

Van Grinsven werkte al aan het boek toen Storimans op 12 augustus vorig jaar door oorlogsgeweld om het leven kwam. Het was de wens van de familie van de gesneuvelde cameraman om het boek af te maken. De presentatie was gepland op de dag dat Storimans 40 jaar zou zijn geworden. Dat was gisteren. Voor familie, vrienden en collega’s was een besloten bijeenkomst georganiseerd. Van Grinsven: “Het boek was pas half af toen ik op vakantie in Zwitserland het telefoontje keeg dat Stan was overleden. Daarna heb ik er dag en nacht aan gewerkt om de deadline van 3 november te halen.”

De auteur kampte met één probleem; Storimans had geen aantekeningen of een dagboek van zijn avonturen als cameraman in binnen- en buitenland bijgehouden. Van Grinsven heeft hem daarom veelvuldig geïnterviewd. Ook moest de schrijver veelvuldig een beroep doen op collega’s van Storimans om feiten te checken. Vervolgens schreef hij de avonturen op in de ik-vorm, alsof Storimans het zelf heeft geschreven.

In het tweede deel vertellen anderen over Stan Storimans, die als vijftienjarige zijn loopbaan begon als manusje-van-alles bij het Tilburgse fotobureau Van Eindhoven. Hij werkte zich op tot cameraman. In die hoedanigheid reisde hij de wereld rond. Hij filmde de gevolgen van de tsunami in Sri Lanka en de orkaan Katrina in New Orleans. Verder berichtte hij onder meer uit Afghanistan, Irak, Ethiopië, Israël en de Balkan en stond hij op de puinhopen van het World Trade Center na 9-11. Tot slot reconstureert Jeroen Akkerman de dramatische gebeurtenissen in Gori, Georgië, met fatale afloop en komt de echtgenote van Storimans aan het woord. “Veel mensen denken dat Stan een soort oorlogscorrespondent was”, vertelt Marjolein Storimans-Verhulst. “Maar dat is helemaal niet zo. Zijn werk in het buitenland vormde maar een klein percentage van wat hij deed.”


Johan van Grinsven (links) en uitgever Jan Stads

Auteur: Bart Ebisch

6 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. HP, 9 januari 2009, 14:42

  Onbegrijpelijk artikel dit. Ik moest de eerste helft drie keer lezen voordat ik begreep wat het probleem nu eigenlijk is. Het belangrijkste nieuws is volgens Villamedia kennelijk dat die uitgever een half uur te laat was, in de tweede alinea wordt ineens ene Van Grinsven het verhaal in gelanceerd… Mavo-journalistiek.

 2. 2. MM, 9 januari 2009, 16:06

  Eens met mijn voorganger. Waar gaat het in godsnaam over. Wie is in godsnaam die van Grinsven? En wat is er tegen de mediawet?
  Een zeer matig artikel, jammer.

 3. 3. bart ebisch, 9 januari 2009, 22:19

  Hey criticasters, 12.00 bijeenkomst, 13.30 uur online. Telt zeker niet…
  Omissie snel verbeterd.
  Melding had op nettere, a-anonieme, wijze gekund, nietwaar?

 4. 4. HP van Stein Callenfels, 10 januari 2009, 14:07

  Hey criticasters, 12.00 bijeenkomst, 13.30 uur online. Telt zeker niet…

  Nee, dat telt niet als het stuk onbegrijpelijk is. Snelheid is mooi, maar alleen nuttig als het resultaat foutloos is.

 5. 5. Anoniem, 10 januari 2009, 16:48

  ik vind het niet zo’n moeilijk artikel, maar ja ik heb ook de HAVO gedaan

 6. 6. MM, 12 januari 2009, 01:47

  het is ook niet moeilijk, het is gewoon slecht :)

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.