— maandag 26 augustus 2019, 14:14 | 0 reacties, praat mee

Trump-gezinde groepering wil journalisten schaden met historisch archief van blunders

President Trump vertrekt per helikopter bij het Witte Huis. | Ron Sachs / DPA

Een Trump-gezinde groepering verzamelt van honderden werknemers bij prominente nieuwsorganisaties posts op sociale media en historische uitspraken die gênant of anderszins beschadigend kunnen zijn, meldt de New York Times.

De berichten worden los van de originele context gebruikt om artikelen te maken. Posts van Twitter, Facebook en Instagram worden bewaard voor toekomstig gebruik, ook - of juist - als het origineel is gewist. Het archief zou zo’n tien jaar aan posts bevatten.

Volgens de New York Times zegt een van de medewerkers dat er genoeg materiaal is verzameld om honderden mensen ontslagen te krijgen. De krant zegt dat het zulke claims over omvang en belang van deze database niet kon verifiëren. Sommige deelnemers hebben in het verleden vaker overdreven, stelt de Times.

Mogelijk gaat het er vooral om journalisten en hun werkgevers te intimideren.

Zowel het Witte Huis als de vertegenwoordiging van de Republikeinse Partij zegt niet betrokken te zijn bij het project, dat volgens Trumps campagneleider Tim Murtaugh wel degelijk aantoont dat de media in eigen huis “nogal wat op te ruimen hebben”.

Van een van de journalisten bij de Times, politiek redacteur Tom Wright-Piersanti, werden bij nieuwssite Breitbart van zijn hand grove grappen over Stephanie Grisham gepubliceerd. Grisham werd afgelopen juni Witte Huis-persvoorlichtster. Wright-Piersanti bood verontschuldigingen aan en wiste de tweets, die volgens Wright-Piersanti enkel voor vriendenpubliek bedoeld waren.

“Ze zijn niet grappig, ze zijn duidelijk beledigend. Ik schaam me er diep voor en betuig oprecht spijt dat ik ze geschreven heb”, aldus Wright-Piersanti, die zijn Twitter-feed inmiddels op slot heeft gezet. De New York Times doet momenteel onderzoek naar de tweets.

Een 25-jarige Egyptische fotograaf die voor CNN werkte nam ontslag na onthullingen over anti-semitische tweets die hij als 15- en 16-jarige in Egypte schreef. Mohammed Elshamy zegt dat hij toen nog Engels leerde en de impact van sommige woorden niet volledig bevatte.

“Ik denk dat het werk dat ik sindsdien heb gedaan mijn vergissingen uit m’n jeugd hebben goedgemaakt”, aldus Elshamy. De aanvallen op sociale media namen niet af, zelfs niet nadat Elshamy bij CNN vertrok. Meer bij de New York Times

 

Bekijk meer van

Witte Huis Trump

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.