word studentlid

— maandag 30 juli 2018, 08:11 | 0 reacties, praat mee

Trump en uitgever NYT herinneren zich gesprek heel anders

Trump en uitgever NYT herinneren zich gesprek heel anders

De Amerikaanse president Donald Trump en A.G. Sulzberger, de uitgever van The New York Times hebben hele verschillende herinneringen aan een gesprek dat ze 20 juli hadden. De bijeenkomst was vertrouwelijk tot dat Trump er dit weekeinde over begon te twitteren. Waar Sulzberger hoopte op begrip voor het werk van journalisten, kreeg hij de deksel op zijn neus. Laatste wijziging: 30 juli 2018, 08:25

“Heb een goede en interessante ontmoeting op het Witte Huis gehad met A.G. Sulzberger, Uitgever van the New York Times”, schreef Trump op Twitter. “We hebben lang gesproken over de grote hoeveelheden Nepnieuws die de media verspreiden en hoe er tegenwoordig gesproken wordt over ‘Vijand van het Volk’. Treurig!”

Een paar uur later kwam Sulzberger met zijn eigen herinneringen naar buiten. “Ik heb hem (Trump, red.) gezegd dat hoewel de term nepnieuws onwaar en schadelijk is, ik me veel meer zorgen maak over het feit dat hij journalisten ‘de vijand van het volk’ noemt.”

In een artikel wijst The New York Times er bovendien op dat Trump niet vermeldt dat juist hij de zinsnede ‘vijand van het volk’ geregeld gebruikt.

Volgens Sulzberger kan dat leiden tot geweld tegen journalisten, in de VS en het buitenland. “Dit opruiende taalgebruik draagt bij aan een toename van de bedreigingen tegen journalisten en zal tot geweld leiden.” Volgens hem zet Trump levens op het spel en ondermijnt hij de democratie.

“Ik heb meerdere malen benadrukt dat dit vooral geldt voor het buitenland, waar de retoriek van de president door sommige regimes wordt gebruikt voor persbreidel.”

Niet veel later was het Trump die via Twitter vol op het orgel ging. In vier tweets had hij als vanouds kritiek op de Amerikaanse pers en typeerde Sulzbergers krant weer als ‘the failing New York Times’.

“De media-aandacht voor mijn regering is 90 procent negatief, ondanks de enorm positieve resultaten die we boeken”, schreef Trump. “Ik zal niet toestaan dat ons prachtige land verkwanseld wordt door de anti-Trump-haters in de zieltogende krantensector.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.