— maandag 1 februari 2021, 14:33 | 0 reacties, praat mee

Trouw-opinie noemt PVV ‘schender van de grondwet’

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan. | Lex van Lieshout / ANP

In een redactioneel commentaar van dagblad Trouw stelt de krant dat politieke partij PVV in strijd met de Nederlandse grondwet handelt. Na een woedende reactie van PVV-politicus Geert Wilders licht Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan het commentaar toe in het radioprogramma 'Spraakmakers'.

Trouw stelt dat we kennelijk gewend zijn geraakt aan het openlijk bejegenen of discrimineren van mensen met een andere etniciteit of ras, vooral in de politiek. Het eerste artikel van de Nederlandse Grondwet verbiedt dit, herinnert Trouw.

“De verkiezingsprogramma’s van de populistische partijen op rechts schuren tegen dit Grondwetsartikel aan, en in een geval, de PVV, gaat dat programma er fors overheen voor mensen met een islamitische achtergrond”, stelt de krant in het commentaar.

PVV-politicus Wilders reageerde een reeks tweets fel op het commentaar in ‘de smerigste krant van Nederland’.

“>

Trouw-hoofdredacteur Van der Laan schoof aan bij het discussieprogramma Spraakmakers.

Hij vindt de timing van het commentaar niet uitzonderlijk: “Het is ongeveer de start van de verkiezingscampagnes en dan kijken we altijd naar de ontwikkelingen binnen de verkiezingsprogramma’s. We verwonderden ons over het radicale programma van de PVV en vonden dat we ons hier over uit moesten spreken”, aldus Van der Laan. “Het is niet geheel onafhankelijk, maar die mogelijkheid hebben we en pakken we ook. In dit geval vonden we het een goed moment om deze maatschappelijke vraag te stellen.”

Het redactioneel commentaar verscheen op 30 januari. Diezelfde dag vuurde Wilders diverse tweets uit over het stuk. “Pure haatzaaierij van @ceesvanderlaan en @trouw. Net als eerder bij Pim Fortuyn scheppen ze een levensgevaarlijk klimaat. Ze leren het nooit. Vreselijk”, stelt de partijleider. 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.