— donderdag 27 augustus 2020, 09:00 | 2 reacties, praat mee

Trouw-freelancers vragen hoofdredactie om gesprek

© ANP / Lex van Lieshout

Een groep van 93 freelance journalisten die met regelmaat voor Trouw werkt, wil met de hoofdredactie van die krant in gesprek over de arbeidsvoorwaarden waaronder freelancers werken. Afgelopen dinsdag stuurden de groep de hoofdredactie een mail met dat verzoek. Laatste wijziging: 28 augustus 2020, 08:40

De freelancers willen onder meer praten over tarieven, de mogelijkheid deel te nemen aan cursussen en doorplaatsing van hun werk. Daarnaast willen de freelancers meer contact tussen henzelf en de redactie, zoals informatie over ontwikkelingen bij de krant en af en toe feedback op verricht werk. 

Het initiatief voor de mail is begin juli ontstaan, blijkt uit een mail die in het bezit is van Villamedia. In die mail roepen enkele freelancers hun collega’s op mee te denken over de inzet van een dergelijk gesprek. De afgelopen weken hebben in totaal 93 freelancers daar gehoor aan gegeven. Zij konden in een poll aangeven welke onderwerpen ze het belangrijkst vinden.

Van de ondervraagde freelancers gaf 95 procent aan tarieven een gespreksonderwerp te vinden, bevestigt een van de vijf initiatiefnemers. Ze zeggen een open gesprek aan te willen gaan met de krant. Een deel van de freelancers die zich bij de actie heeft aangesloten heeft specifiek aangegeven “geen ruzie te willen met de krant”.

In een reactie laat Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan weten de mail van de freelancers ontvangen te hebben en het gesprek aan te willen gaan. Wanneer en op welke manier dat gesprek plaats moet gaan vinden, dat weet hij nog niet. “De groep freelancers die de brief heeft ondertekend is heel divers. Er zitten schrijvende journalisten bij, maar ook fotografen, eindredacteuren, correspondenten en columnisten. Wat voor de ene groep van belang is, is misschien minder van belang voor de andere groepen. We gaan er serieus over nadenken.”

Bekijk meer van

Trouw

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 27 augustus 2020, 20:57

Vragen freelancers niet te veel? Bijvoorbeeld over het beleid van de redactie. Freelance, zeker als ze voor meerdere redacties werken,  betekent vrijheid.  Vaste medewerkers hebben hun redactiestatuut.

Inger Stokkink, 28 augustus 2020, 10:03

Ik zie niets staan over het beleid van de redactie. Wèl: “... informatie over ontwikkelingen bij de krant…” en dat lijkt me noch te veel, noch onredelijk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.