basis naar compleet

— maandag 26 november 2018, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Trouw en Radar initiëren internationaal onderzoek naar implantaten

Op initiatief van dagblad Trouw en tv-programma Radar en hebben meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen wereldwijd onderzoek gedaan naar medische implantaten: The Implant Files. Laatste wijziging: 26 november 2018, 10:34

De journalisten zijn verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), bekend van onder meer de Panama en Paradise papers.

Groot verschil met de Panama en Paradise papers is, dat er geen sprake is van een data-lek, aldus Radar in een persbericht. Wereldwijd hebben de journalisten documenten opgevraagd bij fabrikanten en overheden en hebben zij informatie uit openbare bronnen gehaald om een eigen database aan te leggen.

Wereldwijd zijn er 1300 verzoeken bij overheden ingediend om informatie openbaar te maken. In totaal zijn acht miljoen files verzameld. Al die documenten zijn gerelateerd aan medische hulpmiddelen zoals implantaten, en bevatten onder meer veiligheidswaarschuwingen, rechtbankdossiers, meldingen van incidenten, calamiteiten en sterfgevallen, rapportages van defecte medische hulpmiddelen, en financiële gegevens van bedrijven.

Na verschillende uitzendingen van Radar over de soms desastreuze gevolgen van implantaten (o.a. bekkenbodemmatjes, borstimplantaten en Essure-sterilisatieveertjes) bleek steeds weer hoe moeilijk het was om informatie te vergaren over de bijwerkingen en gevaren van implantaten.

Onderzoeksjournalist Joop Bouma van Trouw, die dezelfde ervaring had, introduceerde Radar-redacteur Jet Schouten bij ICIJ in Washington. Schouten schreef een onderzoeksvoorstel waarmee ze meer onderzoeksjournalisten uit tientallen landen overtuigde om mee te doen.

Onder meer de Britse BBC, NBC uit Amerika, ABC Australië, Le Monde en Süddeutsche Zeitung en nog 54 andere mediaorganisaties uit Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika doen mee. Het is de eerste keer dat er via de ICIJ een collectief onderzoek is gedaan naar aanleiding van een Nederlands voorstel.

Meer bij Radar en Trouw.

Bekijk meer van

Trouw Radar ICIJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.