— donderdag 14 april 2022, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: Menno de Boer nieuwe zendermanager bij NPO 3FM, Karlijn Kuijpers van Investico naar NRC

© Roos Koole / ANP

Karin Sitalsing neemt afscheid van haar correspondentschap voor Trouw, RTL Nieuws neemt een klimaatspecialist in dienst, Roos Abelman vervangt Ghislaine Plag, politiek verslaggever Ron Fresen stopt aan het einde van deze maand bij de NOS en Esther Thole is de nieuwe hoofdredacteur bij vakblad C2W | Mens & Molecule. Dat en nog veel meer in deze wekelijkse rubriek waar we transfers van collega's verzamelen. Laatste wijziging: 14 april 2022, 12:12

Esther Thole is in april gestart als nieuwe hoofdredacteur van C2W | Mens & Molecule, het enige vakblad exclusief over chemie en life sciences in Nederland en Vlaanderen. Ze volgt het stokje over van Erwin Boutsma, die begin dit jaar zijn vertrek aankondigde.

Thole is geen onbekende bij het blad. Sinds 2002 is zij als freelance wetenschapsjournalist aan C2W verbonden. Tevens is zij schrijver van het boek ‘Makers van leven, hoe wetenschappers leven bouwen in het lab’ en is ze redacteur bij NEMO Kennislink.

Per 1 mei 2022 verwelkomt RTL Nieuws klimaatwetenschapper Bart Verheggen om al het nieuws rondom klimaatverandering nog beter te duiden voor kijkers en bezoekers.

Een correspondentschap én een boek én een ver weg wonende moeder met dementie is te veel om te combineren, stelt Trouw-correspondent Karin Sitalsing. En “de regio met een ingewikkeld dossier zoals de mijne verdient een correspondent die met volle aandacht werkt”, daarom stopt ze als correspondent, meldt ze op Twitter. 

Ardy Stemerding wordt de nieuwe correspondent voor de NOS in Brussel. Hij volgt per 1 juli Sander van Hoorn op, die dan zijn termijn in de Belgische hoofdstad erop heeft zitten. Samen met Kysia Hekster zal Stemerding vanuit Brussel verslag doen over de Europese Unie, de NAVO en de ontwikkelingen in België.

Stemerding begon bij de NOS in 2007 als stagiair op de Binnenlandredactie, gedurende zijn master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eenmaal afgestudeerd ging hij aan de slag bij RTV Utrecht als verslaggever radio en televisie. Zijn volgende baan was bij de voorloper van Goedemorgen Nederland van WNL. Door zijn werk daar werd hij genomineerd voor de Philip Bloemendal Prijs in de categorie jong journalistiek presentatietalent. In 2012 keerde Stemerding terug naar de binnenlandredactie van de NOS als bureauredacteur. Tussen 2015 en 2019 was hij binnenlandverslaggever, waarna hij de overstap maakte naar Den Haag als verslaggever van de politieke redactie.

Nieuw bij NOS Nieuws is Sjoerd Mouissie. Hij gaat als datajournalist aan het werk.

Menno de Boer start op 1 mei als de nieuwe zendermanager bij NPO 3FM. Op dit moment is hij interim-zendermanager van de zender. De Boer was eerder al betrokken bij 3FM als talent coach, daarvoor was hij radio- en music director voor Radio 538 en SLAM! en heeft hij bij diverse radiostations zijn eigen programma’s gepresenteerd.

Politiek verslaggever Ron Fresen heeft vrijdag 8 april voor de laatste keer het tv-programma ‘Gesprek met de minister-president’ op NPO 1 gemaakt. De 63-jarige politiek verslaggever, die in oktober aankondigde dat hij lijdt aan prostaatkanker, stopt aan het einde van de maand met zijn werk voor de NOS.

“Ik vond die gesprekken met de minister-president altijd heel leuk om te doen én ook moeilijk want ja…wanneer doe je het goed??!!,”  schrijft hij op Twitter.

Hugo Logtenberg stopt komende zomer als presentator van Op1. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Volkskrant. Logtenberg presenteert het praatprogramma op NPO 1 namens BNNVARA sinds de eerste uitzending in 2020. Momenteel doet hij dat op maandagavond met Nadia Moussaid als co-presentator.

Volgens Logtenberg, die ook schrijft voor NRC, is “het vrij strakke format” van Op1 de belangrijkste reden dat hij stopt met presenteren. Een precieze datum waarop hij stop als presentator, geeft hij niet. “Ik blijf gewoon werken voor NRC, ga me weer richten op reportages en onderzoeksjournalistiek, en wil in de toekomst zeker weer een boek schrijven.”

Deze week is Roos Abelman gestart als presentator van Spraakmakers (KRO-NCRV) op NPO Radio 1. Ze neemt hiermee tijdelijk het stokje over van Ghislaine Plag die eerder al heeft aangekondigd een sabbatical te nemen. Carl-Johan Zwart blijft het vaste gezicht op de vrijdag.

Politiek journalist Mark Lievisse Adriaanse verruilt Den Haag voor de Binnenland-redactie van NRC.

Rosa Garçia López stopt na ruim tien jaar als secretaris Zelfstandigen. Met ingang van 1 april is zij pensioenbestuurder bij de FNV. Zij promoveert van aspirant bestuurder tot bestuurder pensioenen. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.