basis naar compleet

— donderdag 8 februari 2024, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: namenregen bij pilotzender NPO Blend, Thijs Niemantsverdriet wenst opvolger meer vuurwerk en Rachel Franse is nu zelf vertrouwenspersoon

Presentatoren van Bridge The Gap, het NPO Blend-middagprogramma dat komende maandag van start gaat: (vlnr) Nora Akachar, Murth Mossel, Aashna Sewpersad, Howard Komproe en One’sy Muller. - © NPO

Een editie met veel, véél radionieuws. Diverse presentatoren verbinden zich aan de nieuwe zender NPO Blend, Dennis Ruyer krijgt een nieuw programma bij Radio 538 en Rob Janssen (3FM) concludeert dat hij geen ochtendmens is. Verder stapt Marieke Smits (WNL) over naar RTL, waar ze chef politiek voor de talkshows op de late avond wordt. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt.

De NPO heeft de namen onthuld van presentatoren die vanaf volgende week de eerste gepresenteerde programma’s op de experimentele zender NPO Blend gaan verzorgen. “One’sy Muller, Howard Komproe, Murth Mossel, Shay Kreuger, Nora Akachar, Niels Hoogland, E-Life, Aashna Sewpersad, Elif Kan, Benji Heerschop, Ciana Mayam, Redouan Ait Ouarg, Jane Doe en Claire-Marie Martis hebben zich verbonden aan de pilot “om het publiek te informeren, verbinden en te inspireren”, meldt de NPO in een persbericht.

NPO Blend richt zich op volwassen liefhebbers van R&B, afro, neo soul en hiphop uit de jaren negentig en het begin van deze eeuw. “Ik ben heel enthousiast over de namen die zich aan de pilot hebben verbonden, want op die manier krijgt BLEND echt een eigen geluid”, aldus zendermanager Menno de Boer.

NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet stopt als volger van Amsterdamse gemeenteraad. De ‘correspondent Amsterdam’ gaat “iets anders” doen bij NRC. “Mijn opvolger – en de lokale democratie - gun ik in ieder geval één ding: een gemeenteraad waarin het vaker schuurt en knettert”, schrijft Niemantsverdriet als uitsmijter in zijn laatste column over de Amsterdamse gemeenteraadspolitiek.

Daar viel vrij weinig te beleven, sombert Niemantsverdriet. Hij wijst het hoge verloop en redelijke onervarenheid van de nieuwkomers in de raad als voornaamste oorzaak aan. “Met zo weinig ervaring en zo veel gelijkgezindheid is het niet vreemd dat het college amper weerwoord krijgt. Wethouders lijken soms verbaasd over hoe weinig debat er is”, schrijft Niemantsverdriet.

NRC-collega Mila-Marie Bleeksma vertrekt per 1 april bij de krant, waar ze audioredacteur was.

3FM-dj Rob Janssen (Rob & Wijnand en de Ochtendshow) stopt met het ochtendprogramma. Het vroege opstaan “valt hem zwaarder dan verwacht”, beseft hij na anderhalf jaar. Janssen presenteert nog met Wijnand Speelman tot maandag 26 februari.

“Daarna neemt Wijnand met het hele team het stuur over, om vervolgens flink voorwaarts gas te geven. Je moet iets proberen om te weten of het iets voor je is en ik kan alleen maar zeggen dat ik superveel bewondering heb voor iedereen van ons mooie ochtendteam en iedereen die ooit een ochtendshow gedaan heeft”, aldus Janssen. De presentator verlaat de zender niet. Op welk menselijker tijdstip Janssen wel weer te horen is, is nog onbekend.

Lisa Peters is deze week vast in dienst gekomen bij Stichting Democratie en Media (SDM), waar ze al jaren als freelancer bij betrokken was. Peters schrijft op LinkedIn: “Wat ik ga doen? Ik ga me bezighouden met de communicatie en profilering van de organisatie. En daarnaast denk ik op strategisch niveau mee over wat SDM op het snijvlak van journalistiek en democratie nog meer kan betekenen.”

Afgelopen januari besloot Dennis Ruyer toch niet over te stappen naar de nieuwe radiozender JOE. Hij besloot bij Radio 538 te blijven, dat Ruyer per maart een dagelijkse ochtendshow geeft, tussen 10-12 uur.

Süeda Işık stapt binnen NRC over van de mediaredactie naar de redactie Binnenland, meldt ze op LinkedIn: “Als verslaggever bij Binnenland trek ik de wijde wereld in om te zien wat jongeren allemaal (online) uitspoken.”

Immer gemiste oud-Villamedia-redacteur Sjoske Cornelissen besloot vorig jaar om met schrijfwerk te stoppen. Cornelissen ging meubels nieuw leven inblazen via haar bedrijf Studio Sjoske. Het bloed/de inkt kruipt echter waar het niet gaan kan: “Sinds een paar maanden combineer ik de meubelwerkzaamheden weer met schrijven, veelal over interieur. En dus laat ik via deze weg weten dat ik ook weer beschikbaar ben als tekstschrijver, voor een paar uur per week”, schrijft Cornelissen op LinkedIn.

Rachel Franse werkte decennia lang als talkshowredacteur, onder meer als eindredacteur voor Op1. We spraken haar in 2020, enkele jaren voordat ze vanwege een ‘voor haar persoonlijk onveilige werkomgeving’ vertrok. Ze sprak in dat kader met een vertrouwenspersoon, maar besloot zélf vertrouwenspersoon te worden, vertelde ze recent in Met Het Oog Op Morgen.

Politiek verslaggever Marieke Smits maakt half februari de overstap van WNL naar RTL. Smits was politiek duider voor WNL Goedemorgen en Op1, maar wordt chef politiek voor RTL’s late talkshows Beau, Humberto en Renze.

Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl. Vermeld in de subjectregel dat het om een transfer gaat.

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.