— vrijdag 22 oktober 2021, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Toezichtraad Facebook eist meer transparantie

© Pixabay / Gerd Altmann

Facebook is door zijn eigen toezichtraad, de Oversight Board, op de vingers getikt vanwege een gebrek aan transparante communicatie. De raad vindt dat het techbedrijf duidelijker had moeten uitleggen waarom sommige regels voor bepaalde gebruikers niet gelden. Een week geleden kwam naar buiten dat Facebook een vip-lijst hanteert voor gebruikers die meer vrijheden genieten op het platform.

In een donderdag verschenen rapport stelt de Oversight Board dat Facebook niet duidelijk is naar zijn gebruikers. “We hebben gezien dat gebruikers moeten gissen naar waarom Facebook hun content heeft verwijderd.” Gebruikers van wie content van het platform wordt verwijderd, kunnen daar bezwaar tegen aantekenen. Dat bezwaar wordt volgens de Oversight Board echter regelmatig niet door Facebook in overweging genomen.

De Oversight Board ontving sinds eind juni al een half miljoen berichten van gebruikers. “We weten dat dit pas het topje van de ijsberg is. Het is inmiddels duidelijk dat het gebrek aan transparantie ertoe leidt dat Facebook zijn gebruikers niet eerlijk behandelt. We maken ons ernstig zorgen over de impact die dit heeft op gebruikers en de implicaties voor de vrijheid van meningsuiting.”

Bekijk meer van

Oversight Board Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.