website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

TMG stalt 140 miljoen bij nieuwe eigenaar Mediahuis

Lars Pasveer — Geplaatst in dagblad op woensdag 13 juni 2018, 09:29

ANP

ANP

Nieuws Economie-redacteur Menno Tamminga van NRC spitte het recent verschenen jaarverslag van Telegraaf Media Groep (TMG) door en wijst in een column op een opvallende transactie: een lening van "overtollige geldmiddelen" aan de nieuwe eigenaar, ter waarde van 140 miljoen euro. Dat is meer dan de helft van het hele eigen vermogen van TMG, aldus Tamminga.

Met Mediahuis is een “maandelijks revolverende kredietfaciliteit” afgesproken, waardoor TMG “op korte termijn altijd over (een substantieel deel van) de gelden [kan] beschikken”. Mediahuis zou TMG een marktconforme rentevergoeding betalen.

“De lening roept vragen op. Hoe is TMG opeens zo rijk geworden? Kranten zijn toch uit de gratie omdat lezers online zijn? Twee: mag dit? Of is dit een ordinaire greep uit de kas?”, vraagt Tamminga. Gezien de investering van Mediahuis bij de overname van TMG (180 miljoen) en het nog aanwezige ‘tafelzilver’ bij TMG moet volgens Tamminga de slotsom zijn dat de overname Mediahuis uiteindelijk niks heeft gekost.

Tamminga wijst op soortgelijke leningen in het verleden die problematisch uitpakten. Meer bij NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.