e learning nvj

— maandag 27 juni 2022, 08:55 | 3 reacties, praat mee

Tineke de Nooij heeft spijt van stoppen met radio, ze kan terugkeren op Radio Veronica

Tineke de Nooij in de radiostudio van NPO Radio 5. - © Sander Koning / ANP

Tineke de Nooij, de eerste vrouwelijke radiopresentatrice in Nederland, heeft spijt van haar pensioenering bij de radio. Dat liet De Nooij afgelopen weekend weten in een speciale vetereanen-uitzending van Radio Veronica. Laatste wijziging: 27 juni 2022, 09:07

‘Ik mis het zo ontzettend’, liet De Nooij weten. Rob Stenders, die in 2020 overstapte van NPO Radio 2 naar Veronica en naast DJ ook radiodirecteur is, haakte hier direct op aan en liet De Nooij in de uitzending weten dat zij, wat hem betreft, kon terugkeren op een digitaal kanaal van het Talpa-radiostation.

Ik ben helemaal verbijsterd

Verbazing
De Nooij zei direct ‘ja’ toen Veronica haar vroeg voor de veteranen-uitzending: ‘Als je zestig jaar lang alles hebt gedaan op dit gebied, dan moet je eigenlijk niet stoppen. Als jullie roepen ‘we hebben een paar leuke uren’, nou dan kom ik langs’. Dat liet Stenders zich niet twee keer zeggen: ‘We hebben een paar leuke uren! Ja, hoor. Dit moet wel te regelen zijn, Tineke’. De Nooij reageerde zelf verbaasd. ‘Ik ben helemaal verbijsterd. Wat leuk. Goed zo. Ik wil jullie bedanken. Wauw. Ik kom hier dus terug?’

Tineke de Nooij begon in 1953 haar carrière bij de destijds illegale zeezender Radio Veronica, later was ze voor publieke omroep Veronica te horen op Hilversum 3 en Hilversum 4. De Nooij maakte enkele uitstapjes naar televisie en was uiteindelijk van 2010 tot oktober 2021 te horen op NPO Radio 5, waar ze voor Omroep MAX de TinekeShow presenteerde. Tijdens haar laatste uitzending voor de publieke omroep werd ze in januari 2022 bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op haar tachtigste kreeg De Nooij de Media Oeuvre Award 2021 uitgereikt.

Praat mee

3 reacties

Peter Bartlema, 27 juni 2022, 15:15

Tineke de Nooij is zeker een icoon van de Nederlandse radio, maar de eerste vrouwelijke radiopresentatrice? Nou, dan denk ik toch eerder aan Ida de Leeuw van Rees die in oktober 1926 startte met een naaicursus voor de AVRO-microfoon. Of anders aan Mia Smelt, vanaf 1946 werkzaam voor de KRO waar ze een jaar later als presentatrice begon met een programma voor de huisvrouw dat bekend werd onder de titel ‘Moeder’s Wil Is Wet’.
Verder begon De Nooij niet in 1953 haar loopbaan bij Radio Veronica de zender zou pas in 1959 van start gaan- maar in 1960.
Als laatste zij vermeld dat Tineke de Nooij nooit voor Veronica (in dit geval de publieke Veronica Omroep Organisatie) programma’s heeft gemaakt op Hilversum 3. Wel voor de NOS.

Peter Bartlema, 27 juni 2022, 15:39

Nog een kleine kanttekening bij het door de schrijver van het bericht vermeende illegale karakter van de zeezender Radio Veronica: het zendschip lag buiten de territoriale wateren voor de kust van Scheveningen. Dat was dus buiten het Nederlandse grondgebied en dus viel het zendschip buiten de jurisdictie van de Nederlandse staat. Het is dan ook onjuist om de zeezenderactiviteiten van Radio Veronica te bestempelen als ‘illegaal’. Pas na het ratificeren in 1974 door Nederland van het Verdrag van Straatsburg veranderde die situatie. Dat verdrag verbood het meewerken aan radio- en/of tv-uitzendingen vanaf vaar- en vliegtuigen in internationale wateren. En zo 3
staakte Veronica op 31 augustus 1974 haar activiteiten vanaf de Noordzee.

Peter Bartlema, 29 juni 2022, 09:29

Kleine correctie op mijzelf: Veronica is weliswaar, als de Vrije Radio Omroep Nederland (VRON), op een bijeenkomst van radiohandelaren in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam opgericht op 15 oktober 1959, de eerste uitzending, nu als Radio Veronica, vanaf een schip in de Noordzee is op 20 april 1960. Tineke de Nooij begint haar carrière bij het station op 1 september 1960.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.