— maandag 25 november 2019, 14:16 | 0 reacties, praat mee

Tim Berners-Lee onthult ‘contract voor een beter web’

Webfoundation

Tim Berners-Lee - de uitvinder van het web - heeft iets later dan de bedoeling was zijn contract voor een beter en rechtvaardiger internet gepresenteerd.

Er hebben tachtig organisaties meegeschreven aan de richtlijnen, die volgens Berners-Lee moeten voorkomen dat zijn uitvinding de wereld in een ‘digitale dystopie’ verandert.

Een Contract Voor Het Web [hier in pdf-formaat] verscheen op Berners-Lee’s website en spoort overheden, bedrijven en burgers aan te strijden voor een open en democratisch web.

Overheden zouden zich sterk moeten maken voor vrije toegang tot het internet voor een redelijke prijs en met moderne snelheden. Regeringen moeten volgens het contract verder zorgen voor goede privacy- en databeveiliging, wat het vertrouwen in het internet versterkt.

Bedrijven moeten dat óók: met betaalbare toegang tot informatie, een hoge standaard van dienstverlening en stemrecht voor gebruikers over wat er met hun data gebeurt. Robuuste privacy- en databeveiliging moet centraal staan en bedrijven moeten ter verantwoording geroepen kunnen worden als ze daarin tekort schieten.

Burgers moeten volgens het contract beloven meer samen op te trekken, als makers en als pleitbezorgers voor gebruik van open standaarden. Ze zouden verder moeten werken aan het beschikbaar maken van web-inhoud in minder gangbare talen. Verder kunnen gebruikers de best practices voor web-ontwikkeling helpen bepalen.

Het contract verwijst naar al bestaande lovenswaardige internationale wetgeving op het gebied. Zo’n 150 organisaties (waaronder Facebook, Google en Microsoft) hebben toegezegd het contract te zullen naleven. Amazon en Twitter ontbreken nog in de lijst. Meer bij contractfortheweb.org

Bekijk meer van

Tim Berners-Lee

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.