— dinsdag 28 maart 2017, 11:17 | 0 reacties, praat mee

‘Vader van het web’ Tim Berners-Lee wint Axel Springer Award

Wetenschapper Tim-Berners Lee | Henry Thomas

Veel Duitse uitgeverijen hebben een ongemakkelijke verhouding tot internet, maar dat weerhoudt gigant Axel Springer er niet van de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee te eren. De uitvinder van webtechnologie ontvangt de Axel Springer Award voor "niks minder dan een radicale verandering van onze wereld", aldus topman Mathias Döpfner.

In 1989 bedacht Berners-Lee veel van de basisconcepten voor webtechnologie, die zijn uitgegroeid tot wat iedereen nu ‘het internet’ noemt. Zo schreef hij de eerste opmaaktaal HTML voor websites en online documenten en bedacht de opmaak van webadressen voor onderlinge verwijzingen. Hij stelde alle informatie gratis ter beschikking - een van de belangrijkste redenen waarom het web ongehinderd en succesvol kon groeien.

In een tijd waarin partijen als Facebook steeds meer informatie ‘binnen de muren’ wil houden en informatie vaak op basis van geografie geblokkeerd wordt, pleit Berners-Lee juist actief voor een open web met zo min mogelijk muren. Pikant detail: vorig jaar won Facebook-baas Zuckerberg de Axel Springer Award.

De ideële prijs, waaraan verder geen geldbedrag is verbonden, wordt op 2 mei aanstaande in Berlijn uitgereikt. Meer bij Axel Springer Award

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.