e learning nvj

— donderdag 14 mei 2020, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Tilburgs Mediafonds tevreden over eerste jaar

In het eerste jaar dat het Tilburgs Mediafonds actief was, hebben veel journalisten de subsidieregeling weten te vinden. Zoveel zelfs, dat in de aanvraagronde van september het aantal verzoeken om subsidie het totale budget meerdere keren oversteeg. Veel projecten verdienen volgens het bestuur structurele ondersteuning, maar daar is het fonds niet voor opgezet. Laatste wijziging: 14 mei 2020, 09:10

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2019 [.pdf] van het Tilburgs Mediafonds.

Het Tilburgs Mediafonds is echter niet bedoeld voor structurele hulp aan journalistieke producties, aldus het bestuur. Sommige aanvragen betroffen de productie van een boek. Het bestuur stelt dat zulke publicaties te weinig voldoen aan de journalistieke doelstellign van het fonds. Niettemin zou het mooi zijn als deze boeken - “meestal zinvolle documentatie met een historische waarde voor Tilburg” -  op een andere manier gerealiseerd kunnen worden.

In veel aanvragen werden verder verzoeken gedaan voor ondersteuning bij uitvoering- of distributiekosten.

“Het bestuur is van mening dat de beschikbare middelen ingezet dienen te worden voor het journalistieke onderdeel van een productie, niet voor het bouwen of onderhouden van een website en/of het drukken/verspreiden van kopij. Dit zijn echter voor een aantal journalistieke initiatieven net de kosten die de productie onmogelijk maken.”

Het bestuur zegt dat journalistieke onafankelijkheid een belangrijk criterium is, maar dat “niet alle aanvragers helder voor ogen hebben wat verstaan wordt onder onafhankelijke kwalitatieve journalistiek.”  Het Tilburg Mediafonds zag af van de eis dat aanvragers een redactiestatuut hebben, om het fonds toegankelijker te maken “voor freelancejournalisten en burgerjournalisten die
niet direct thuishoren bij een traditioneel gevestigd medium.”

Het eenmalige bedrag van 150.000 euro wordt tot de zomer van 2021 verdeeld. De eerste 37,5 duizend euro is in de eerste ronde toegekend. Op 1 maart sloot de tweede ronde; details over aanvragen en toegekende bedragen zijn nog niet bekend.

Bekijk meer van

Tilburgs Mediafonds

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.