banner festival 23

— dinsdag 5 maart 2013, 10:59 | 0 reacties, praat mee

‘THTC wil bronnen van De Winter’

ICT-journalist Brenno de Winter is door het Team High Tech Crime (THTC) van de Nationale Politie gevraagd te verschijnen als getuige bij een verhoor over de hack bij het Groene Hart Ziekenhuis. De Winter volgt die zaak, waarbij in 2012 oude medische dossiers op een publiek toegankelijke en slecht beveiligde server stonden. Een ethische hacker brak in om het lek aan te tonen. De Winter heeft informatie over de hacker en volgens hem wil THTC die informatie hebben. Op GeenStijl is een transcript te vinden over het telefoongesprek tussen THTC en de Winter. Na beraad met de NVJ, de hoofdredactie van NU.nl, zijn advocaat en GeenStijl laat De Winter in een mail weten te blijven vechten voor zijn bronnen. Ook wijst hij er nog fijntjes op dat THTC heeft nagelaten hem te wijzen op het feit dat hij niet verplicht is mee te werken aan het onderzoek. Laatste wijziging: 7 maart 2013, 11:05

De NVJ is van mening dat De Winter in zijn recht staat en er verstandig aan doet om de verhooroproep te weigeren. “De oproep vanuit de politie geeft er blijk van dat politie en OM nog altijd geen flauw benul heeft hoe het zit met bronbescherming voor journalisten. De NVJ zal opheldering vragen bij het college van Procureurs Generaal, omdat het in onze optiek niet de bedoeling kan zijn dat de politie voor een dergelijk klein vergrijp journalisten als getuigen gaat oproepen, en daarmee probeert hen onder druk te zetten om bronneninformatie prijs te geven.”

Inmiddels heeft Henk Krol van 50Plus Kamervragen gesteld over de kwestie.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat De Winter een aanvaring heeft met het Team High Tech Crime. Eind februari kreeg hij te horen dat hij niet meer welkom was als columnist bij de TekTok. Dit omdat hij “te kritisch” is over de Nationale Politie, tevens hoofdsponsor van de talkshow.

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.