onderzoek covid en journalistiek

— maandag 30 november 2020, 11:30 | 0 reacties, praat mee

Thomas van Groningen verruilt radiostudio BNR voor Haagse redactie: “Ik mag weer buiten spelen”

Thomas van Groningen in actie bij interview met minister Grapperhaus - © Sem van der Wal / ANP

Thomas van Groningen verruilt op 1 januari 2021 de radiostudio's van BNR in Amsterdam voor de Haagse redactie van datzelfde BNR. Hij volgt Laurens Boven op, die naar De Vooravond vertrekt. ”Het zijn grote schoenen om te vullen.”

Den Haag voelt als een ‘place to be’ voor de enthousiaste Van Groningen: “Mijn oud-collega Roelof Hemmen zei altijd: ‘Thomas, iedere journalist moet een keer in Den Haag hebben gezeten’. Dat heb ik altijd in mijn hoofd gehad. Nu de kans zich voordoet, wil ik dat met beide handen aanpakken.”

De combinatie radio en Haagse journalistiek is voor Van Groningen een droom die uitkomt: “Ik wilde als kind altijd radio-dj worden of bij de krant werken. Ik ben één van de weinigen die nu doet wat hij op de basisschool al wilde, dat is echt geen kletspraatje. Ik voel mij er gewoon heel goed bij.”

Van Groningen was de laatste jaren co-host bij verschillende programma’s: “Ik heb elk nieuwsbericht wel een keer voorbij zien komen. Ik was toe aan iets anders.” Hij duikt weer terug in het vak van verslaggever: “Wij noemen dat bij BNR ook vaak ‘buiten spelen’.”

Dat hij nu weer buiten mag spelen, legt bij Van Groningen een extra druk op: “Ik wil graag vooraan staan, altijd. Je kan honderd uur naar Politiek 24 kijken, maar je ziet het pas wanneer je er daadwerkelijk tussen staat. Dan wil ik ook niks missen.”

Bijpraten
Van Groningen vindt dat de rol van lineaire nieuwsradio nog steeds belangrijk is in het huidige medialandschap: “Je ziet het steeds belangrijker worden, eigenlijk. Mensen hebben de behoefte om ’s-ochtends bij het opstaan of in de auto bijgepraat te worden over het nieuws dat voor hen relevant is.”

Hij hoopt daar vanuit Den Haag zijn steentje aan bij te dragen. “Ik denk dat ik heel goed weet wat onze luisteraar wil horen en wie die luisteraar is. Een ondernemende, enthousiaste en optimistische luisteraar met interesse voor economie en handel. Meer dan bijvoorbeeld de gemiddelde kijker van het NOS Journaal.”

Van Groningen noemt de coronamaatregelen daarbij als voorbeeld: “Natuurlijk wil je de cijfers rond corona brengen, maar wij weten dat onze luisteraar bovengemiddeld geïnteresseerd is in de steunmaatregelen. Daar leggen we onze focus op en stellen we gerichte vragen over, anders dan de grotere media dat misschien doen.”

Podcast
Van Groningen is ook fan van podcasts het medium podcast. Naast zijn werk bij BNR maakt hij de podcast ThemeTalk (over thema- en pretparken) en de RacingNews 365 Formule 1-podcast. Hij krijgt in Den Haag ook de kans aan de Haagse podcast van BNR te werken: “Newsroom Den Haag is een geweldige podcast, en dat zeg ik echt niet om te slijmen. Mijn collega’s Laurens Boven en Sophie van Leeuwen doen dat nu heel goed. De schoenen van Laurens zijn groot om te vullen! Ik ga echt mijn best moeten doen, en daar heb ik extreem veel zin in.”

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.