— maandag 12 juni 2017, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Dubbel prijs voor Frank Westerman

Winnaar Frank Westerman (l) met juryvoorzitter en VPRO-directeur Lennart van der Meulen - © Erik Punt

Frank Westerman heeft voor zijn boek 'Een woord een woord' de VPRO Bob den Uyl Prijs 2017, de prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek, en de Brusseprijs 2017, voor het beste journalistieke boek, gewonnen. De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro, voor de Brusseprijs ontvangt hij 10.000 euro. Laatste wijziging: 12 juni 2017, 09:10

Zaterdag kreeg Westerman te horen dat hij de Brusseprijs had gewonnen. De jury verkoos ‘Een woord een woord’ uit een recordaantal van 182 ingezonden boeken. In ‘Een woord een woord’ onderzoekt Westerman, die als scholier getuige was van de Molukse kapingsacties en later als correspondent de oorlog in Bosnië en de Tsjetsjeense terreur in Rusland versloeg, of er een weerwoord tegen terreur mogelijk is. Is de pen machtiger dan het zwaard en is praten met terroristen wel mogelijk?

De jury over Een woord een woord: ‘Het is een stoutmoedige onderneming, waarbij journalist en mens elkaar goed aanvullen. Het verhaal biedt misschien geen makkelijke conclusies, maar voegt iets wezenlijks toe aan het debat (…).’ Volgens de jury is Frank Westerman erin geslaagd zijn persoonlijke ervaring en betrokkenheid om te zetten in een louterende journalistieke zoektocht. De jury beloont ‘het avontuur en het engagement waarmee Westerman zijn journalistieke zoektocht onderneemt (…) naar het antwoord op een van de meest klemmende vragen, zeker ook van deze tijd.’

Zondag kreeg Westerman de VPRO Bob den Uyl Prijs uit handen van juryvoorzitter en VPRO-directeur Lennart van der Meulen. In een tijd waarin woorden besmet zijn geraakt, waarin feiten worden betwist en leugens regeren koos de jury voor een boek dat de vraag centraal stelt of het woord een wapen kan zijn in de strijd tegen geweld. Meer dan ooit is er volgens de jury behoefte aan schrijvers die op zoek gaan naar de verhalen achter de propaganda, de oneliners van Twitter en de gehackte sociale media. Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog.

“Frank Westerman is zo’n wapenbroeder. In Een woord een woord neemt hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s, te beginnen met de Molukse acties in de jaren zeventig. Hij laat zien hoe smal de demarcatielijn is tussen activisme en terreur, hoe iedere tijd geweld en excessen kent en hoe klein de stap naar radicalisering is. Deze unieke mengeling van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek levert een actueel en urgent boek op dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.