Dubbel prijs voor Frank Westerman

Frank Westerman heeft voor zijn boek 'Een woord een woord' de VPRO Bob den Uyl Prijs 2017, de prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek, en de Brusseprijs 2017, voor het beste journalistieke boek, gewonnen. De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro, voor de Brusseprijs ontvangt hij 10.000 euro.
Zaterdag kreeg Westerman te horen dat hij de Brusseprijs had gewonnen. De jury verkoos ‘Een woord een woord’ uit een recordaantal van 182 ingezonden boeken. In ‘Een woord een woord’ onderzoekt Westerman, die als scholier getuige was van de Molukse kapingsacties en later als correspondent de oorlog in Bosnië en de Tsjetsjeense terreur in Rusland versloeg, of er een weerwoord tegen terreur mogelijk is. Is de pen machtiger dan het zwaard en is praten met terroristen wel mogelijk?
De jury over Een woord een woord: ‘Het is een stoutmoedige onderneming, waarbij journalist en mens elkaar goed aanvullen. Het verhaal biedt misschien geen makkelijke conclusies, maar voegt iets wezenlijks toe aan het debat (…).’ Volgens de jury is Frank Westerman erin geslaagd zijn persoonlijke ervaring en betrokkenheid om te zetten in een louterende journalistieke zoektocht. De jury beloont ‘het avontuur en het engagement waarmee Westerman zijn journalistieke zoektocht onderneemt (…) naar het antwoord op een van de meest klemmende vragen, zeker ook van deze tijd.’
Zondag kreeg Westerman de VPRO Bob den Uyl Prijs uit handen van juryvoorzitter en VPRO-directeur Lennart van der Meulen. In een tijd waarin woorden besmet zijn geraakt, waarin feiten worden betwist en leugens regeren koos de jury voor een boek dat de vraag centraal stelt of het woord een wapen kan zijn in de strijd tegen geweld. Meer dan ooit is er volgens de jury behoefte aan schrijvers die op zoek gaan naar de verhalen achter de propaganda, de oneliners van Twitter en de gehackte sociale media. Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog.
“Frank Westerman is zo’n wapenbroeder. In Een woord een woord neemt hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s, te beginnen met de Molukse acties in de jaren zeventig. Hij laat zien hoe smal de demarcatielijn is tussen activisme en terreur, hoe iedere tijd geweld en excessen kent en hoe klein de stap naar radicalisering is. Deze unieke mengeling van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek levert een actueel en urgent boek op dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken.”
Praat mee