basis naar compleet

— dinsdag 21 januari 2020, 08:36 | 1 reactie, praat mee

Thomas Erdbrink “onze gecensureerde man in Teheran”

© ANP

Sinds vorig jaar april zijn persaccreditatie niet werd verlengd kan correspondent Thomas Erdbrink niet meer werken in Iran. Pas in juni vorig jaar werd dat bekendgemaakt. Omdat hij vindt dat de stilte die hij zichzelf heeft opgelegd nu te lang duurt, doet hij nu bij de NOS zijn verhaal. Laatste wijziging: 22 januari 2020, 08:49

In dat gesprek meldt Erdbrink dat voornamelijk niet mocht werken “vanwege het feit dat ik voor The New York Times werkte”. Erdbrink was voor die krant verantwoordelijk voor al het Iran nieuws. “En de Iraniërs die vonden, [...] een Nederlander die achttien jaar in ons land woont en die voor de Amerikanen schrijft, ja, die weet eigenlijk te veel.”

De strijd aangaan is moeilijk. “Als zij het niet willen, dan willen ze het niet. Dan houdt het gewoon op. Het is wel ik versus de staat. En de Iraanse staat hebben we allemaal gezien hoe die vaak handelen.”

Als journalist miste hij daardoor een bijzonder nieuwsjaar, al noemt hij het niet toekennen van de perskaart ook een geluk bij een ongeluk. “Ik had daardoor gelukkig wel de tijd voor de mensen om mij heen. Dat was ook weleens prettig.” Het was een moeilijke tijd voor hem en zijn vrouw. Zijn schoonvader overleed en een heel goede vriendin. “Ik heb deze tijd ook wel kunnen gebruiken om er voor mijn familie te zijn.”

Wat de toekomst brengt is onzeker. Erdbrink heeft geprobeerd de problemen op te lossen, maar dat is wat The New York Times betreft niet gelukt. Hij houdt hoop dat het voor de Nederlandse media waar hij voor werkt nog goed gaat komen. “Maar zoals het er nu naar uitziet ben ik voorlopig onze gecensureerde man in Teheran.”

Bekijk meer van

Thomas Erdbrink Iran

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.A.M. Schenke, 21 januari 2020, 15:15

Wil iemand van uw redactie zo goed zijn deze tekst te verwijderen, te redigeren en vervolgens opnieuw te plaatsen op Villamedia? Dat bent u aan Thomas Erdbrink verplicht, die je zelden op taal- en stijlfouten kunt betrappen ondanks het feit dat hij al bijna twintig jaar in Iran woont en werkt.
Menno Schenke, Buren

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.