training eu starters

— dinsdag 30 mei 2023, 10:03 | 0 reacties, praat mee

The Guardian: Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE. Laatste wijziging: 30 mei 2023, 10:54

The Guardian en het Center for Climate Reporting zagen bijvoorbeeld suggesties om toe te voegen dat Al-Jaber “precies het soort bondgenoot is dat de klimaatbeweging nodig heeft”.

Ook zou een Wikipediagebruiker die betaald wordt door het oliebedrijf van Al-Jaber hebben voorgesteld om bepaalde informatie van de pagina te verwijderen, zoals dat de oliebaas een miljardenovereenkomst sloot voor de ontwikkeling van infrastructuur voor oliepijpleidingen.

De gebruiker merkte bij de pagina op dat er te veel details in stonden en zei dat het beter was om te stellen dat Al-Jaber “internationale investeringen” had aangetrokken. Daarnaast suggereerde hij om een citaat uit de Financial Times te verwijderen, waarin het gaat over zijn dubbelrol als klimaatgezant en baas van het staatsoliebedrijf.

Overigens zijn volgens The Guardian slechts enkele van deze suggesties daadwerkelijk doorgevoerd op Wikipedia. Een redacteur van Wikipedia zou hebben gereageerd dat de pagina juist relevante informatie bevat en dat de citaten daarom behouden blijven.

Een woordvoerder van het staatsoliebedrijf liet aan The Guardian weten dat de inhoud van Wikipedia-pagina’s regelmatig wordt herzien om “te zorgen dat het klopt”. “De updateverzoeken werden in het voorjaar en de zomer van 2022 bij Wikipedia ingediend, ze waren volledig transparant en in overeenstemming met de richtlijnen van Wikipedia.”

De VAE maakten begin dit jaar bekend dat Al-Jaber de voorzitter zou zijn op de COP28. De klimaattop begint op 30 november.

Bekijk meer van

Wikipedia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.