— donderdag 9 maart 2023, 11:43 | 0 reacties, praat mee

Texel ziet af van meldplicht voor radio-, tv- of filmopnames

De vuurtoren in De Cocksdorp op Texel. - © John van der Tol

De voorgenomen meldingsplicht voor radio-, tv- of filmopnames op Texel komt niet in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening, meldt de Texelse Courant. Laatste wijziging: 9 maart 2023, 11:59

Het plan, dat op veel kritiek kon rekenen van lokale media en de NVJ, werd woensdagavond besproken in een commissievergadering. Burgemeester Michiel Uitdehaag gaf aan dat hij wel een mogelijkheid moet hebben om handhavend te kunnen optreden als TV-opnames een verstoring worden voor de openbare orde.

In het verleden zijn er twee incidenten geweest, waarbij het mis ging. Een met het TV-programma Hunted in 2020, waarbij twee gevechtshelikopters een hele ochtend bij het eiland rondvlogen en er ook diverse snelheidsovertredingen werden begaan op de openbare weg. En er was een incident met het YouTube-programma ‘Het Jachtseizoen’ van StukTV in 2021. Toen raakte een figurant ernstig gewond op de veerhaven in Den Helder. Volgens Uitdehaag was de boot als gevolg van het ongeval een aantal uur gestremd was met alle gevolgen van dien voor het eiland.

Uitdehaag herhaalde woensdagavond in de raadzaal dat Texel in de ogen van sommige TV-makers toch een soort van speeltuin is en dat een burgemeester daar wel tegen moet kunnen optreden als de openbare orde in het geding komt. Er wordt bekeken hoe dat het beste kan, maar niet met de voorgenomen algemene meldingsplicht.

NVJ-algemeen secretaris Thomas Bruning meldt dat het goed is “dat het college B&W van Texel heeft ingezien dat de voorgenomen aanpassing van de APV een serieuze inbreuk op de persvrijheid zou behelzen. Daarom zijn we blij dat zij onze kritiek op dit voornemen ter harte heeft genomen en het voorstel heeft geschrapt”. Meer bij de Texelse Courant

Bekijk meer van

Texel Persvrijheid en privacy

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.