Meerderheid van vrouwelijke journalisten wereldwijd heeft te maken met online haat en bedreigingen

Bijna driekwart van de vrouwelijke journalisten ontvangt wel eens haatberichten of bedreigingen via sociale media. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het International Center for Journalists (ICFJ). Media en techbedrijven maar ook overheden worden opgeroepen om in te grijpen.
‘Het leven van mensen die een belangrijke bijdrage aan de maatschappij leveren, moet beschermd worden’, stelt de organisatie.
In het onderzoek werden meer dan duizend vrouwelijke journalisten ondervraagd uit 15 verschillende landen. Bijna driekwart (73%) daarvan heeft wel eens te maken met online haatberichten of bedreigingen. Een op de vijf vrouwen zegt na online dreigement ook offline te zijn bedreigd of zelfs te maken hebben gehad met fysiek geweld.
Het ICFJ uit zijn zorgen over de cijfers uit het onderzoek en roept media, techbedrijven en overheden op om deze ontwikkeling tegen te gaan. Zo stelt de organisatie onder andere een nieuwe wet voor die journalisten beter kan beschermen tegen (online) haat en bedreigingen.
PersVeilig presenteert onderzoek
Op donderdag 1 december presenteert PersVeilig in Pakhuis de Zwijger van 16.00 – 17.30 uur de resultaten van een eigen onderzoek naar bedreiging, geweld en intimidatie van vrouwelijke journalisten. Bijna 300 vrouwelijke journalisten deden in september mee aan het onderzoek van PersVeilig en I&O Research. Daarnaast zijn er een reeks interviews gehouden om de resultaten uit te diepen en het verhaal achter de cijfers te laten zien. Meld je hier aan.
Praat mee