training eu starters

— maandag 7 november 2022, 16:48 | 0 reacties, praat mee

Meerderheid van vrouwelijke journalisten wereldwijd heeft te maken met online haat en bedreigingen

Bijna driekwart van de vrouwelijke journalisten ontvangt wel eens haatberichten of bedreigingen via sociale media. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het International Center for Journalists (ICFJ). Media en techbedrijven maar ook overheden worden opgeroepen om in te grijpen. Laatste wijziging: 7 november 2022, 16:55

‘Het leven van mensen die een belangrijke bijdrage aan de maatschappij leveren, moet beschermd worden’, stelt de organisatie.

In het onderzoek werden meer dan duizend vrouwelijke journalisten ondervraagd uit 15 verschillende landen. Bijna driekwart (73%) daarvan heeft wel eens te maken met online haatberichten of bedreigingen. Een op de vijf vrouwen zegt na online dreigement ook offline te zijn bedreigd of zelfs te maken hebben gehad met fysiek geweld.

Het ICFJ uit zijn zorgen over de cijfers uit het onderzoek en roept media, techbedrijven en overheden op om deze ontwikkeling tegen te gaan. Zo stelt de organisatie onder andere een nieuwe wet voor die journalisten beter kan beschermen tegen (online) haat en bedreigingen.

PersVeilig presenteert onderzoek
Op donderdag 1 december presenteert PersVeilig in Pakhuis de Zwijger van 16.00 – 17.30 uur de resultaten van een eigen onderzoek naar bedreiging, geweld en intimidatie van vrouwelijke journalisten. Bijna 300 vrouwelijke journalisten deden in september mee aan het onderzoek van PersVeilig en I&O Research. Daarnaast zijn er een reeks interviews gehouden om de resultaten uit te diepen en het verhaal achter de cijfers te laten zien. Meld je hier aan.

Lees hier het volledige onderzoek van het ICF.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.