banner festival 23

— dinsdag 7 maart 2023, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Texel wil meldplicht voor radio-, tv- of filmopnames: lokale journalisten en NVJ ontstemd

© ANP/Olaf Kraak

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Texel wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wijzigen, door een meldplicht op te nemen voor het maken van film-, TV-, radio- of andere opnames. De melding moet ten minste twee weken voor de opnames zijn ingediend, anders kan het college de opnames verbieden. Lokale media en de NVJ reageren ontstemd. Laatste wijziging: 8 maart 2023, 09:35

Aanleiding voor de voorgenomen wijziging zijn de opnames voor het AVROTROS-programma Hunted op Texel. Tijdens die opnames werden meerdere Apache gevechtshelikopters ingezet die boven het eiland cirkelden. Volgens B&W veroorzaakte dit overlast die niet direct kon worden aangepakt.

‘Om die reden wordt voorgesteld een meldingsplicht op te nemen. Degene die opnames wil gaan maken in de openbare ruimte moet dat dan vooraf melden aan de gemeente. Hiermee bestaat de mogelijkheid vooraf een toets te doen en opnames die ongewenst zijn (bijvoorbeeld met het oog op ordeverstoring, veiligheid, etc.) te verbieden. Hiermee krijgen ook de handhavers betere middelen om op te treden wanneer dat nodig is’, aldus het college.

Er is gekozen voor een meldplicht en geen vergunningplicht omdat een meldplicht volgens het college minder ingrijpend is dan een vergunningplicht en op dit moment volstaat.

‘Boekje te buiten’
‘De gemeente gaat hier ver zijn boekje te buiten door in een APV een algemene beperking op te willen nemen op het mogen filmen op de openbare weg’, laat NVJ-algemeen secretaris Thomas Bruning aan Villamedia weten. 

‘Dat zou een ernstige beperking zijn op artikel 7 van onze grondwet. De benadering moet echt andersom zijn: daar waar een film-activiteit de openbare orde ernstig zou verstoren kan een beperking worden opgelegd. Maar dus nooit met een vereiste van voorafgaande toestemming, dat is echt een kwalijke vorm van beknotting van de persvrijheid. De uitzondering die gemaakt wordt voor nieuwsmedia doet hier niet aan af.’

Bruning stelt verder dat de openbare weg op het eiland Texel geen privégrond is: ‘Daarom zijn dit soort restricties in onze optiek volstrekt onaanvaardbaar.
We rekenen erop dat de gemeenteraad deze aanpassing zal blokkeren.’

Naar aanleiding van vragen van de PvdA heeft het college duidelijk gemaakt dat men niet de intentie heeft de vrije nieuwsgaring, dan wel verslaggeving van (lokale) media onder de meldingsplicht te laten vallen. Dat wil het collega ook duidelijke in de APV vermelden.

Op 8 maart wordt een commissievergadering van de gemeenteraad georganiseerd. Aad van Gils van Radio Texel laat desgevraagd aan Villamedia weten dat hij gebruik zal maken van zijn recht om in te spreken tijdens de vergadering. ‘Daarbij is ook de lokale pers vertegenwoordigd en die zal daar zeker op reageren’, aldus Van Gils.

Bekijk meer van

Texel Persvrijheid en privacy

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.