word studentlid

— woensdag 18 december 2013, 16:13

Terlingen wint kort geding Paes

Journaliste Sanne Terlingen heeft het kort geding dat tegen haar was aangespannen door de Limburgse miljonair Arthur Paes gewonnen. De rechter wijst alle vorderingen in de zaak af. Hij dient de proceskosten van Terlingen (begroot op zo'n 1650 euro) te vergoeden. Paes wilde een einde aan berichtgeving over onder meer de aangifte die in Ghana tegen hem was gedaan vanwege seks met minderjarige meisjes. Paes stelt dat die aantijgingen in de wereld zijn gebracht door ontslagen werknemers en dat Terlingen met haar artikelen zich schuldig maakt aan laster. In het kort geding, dat begin december diende, eiste Paes forse boetes, een verbod op nieuwe artikelen en uitlatingen door Terlingen over de vastgoedmiljonair. Publicaties in de Ghanese media over aantijgingen aan het adres van Paes bieden volgens de rechter voldoende steun voor het feitenrelaas waarop Terlingen zich op dat moment baseerde. Laatste wijziging: 22 april 2014, 17:59

“Van Terlingen kon niet worden verwacht dat zij de verdenkingen jegens Paes alleen mocht publiceren indien zij zou beschikken over (een) vonnis(sen) waaruit en ander blijkt, of bescheiden van het Openbaar Ministerie (OM), waaruit blijkt dat Paes wordt vervolgd”, zoals Paes eiste. Bovendien bezat Terlingen een document van het Ghanese OM.

Bij een video die door Paes’ advocaat aan het openbaar ministerie werd geleverd, waarin een van de meisjes die zou zijn misbruikt haar beschuldiging intrekt, kunnen volgens de rechter “op zijn minst genomen ernstige vraagtekens worden gezet bij het waarheidsgehalte” van die intrekking. De ruwe opnames zouden de indruk wekken dat het meisje woorden in de mond gelegd zijn en de intrekking niet uit vrije wil geschiedde.

Andere zaken waarover Terlingen schreef, zoals bedreigingen en berichten van omkoping in Ghana, waardoor politieonderzoek werd beïnvloed, waren eveneens gerechtvaardigd, stelt de rechter. Terlingen beschreef deze randzaken in een uitgebreid stuk op Villamedia, a neverending story.

De rechter heeft begrip voor de impact van de berichtgeving op Paes imago en de gevolgen voor zijn gezin. Gezien de wijze waarop Terlingen verslag heeft gedaan “kan echter bij een nadere beschouwing van alle relevante omstandigheden het belang van Paes in dit geval niet de doorslag geven”, oordeelt de rechter. In de gegeven omstandigheden heeft Terlingen bovendien voldoende invulling gegeven aan het beginsel van hoor- en wederhoor.

Terlingen bezat voldoende feitenmateriaal om tot publicatie over te kunnen gaan, oordeelt de rechter. Dat betekent niet “dat vaststaat dat Paes zich aan seksueel misbruik heeft schuldig gemaakt. De vraag of dit het geval was, kan en hoeft in dit kort geding niet te worden beantwoord”, schrijft de rechter.

Naschrift 19/12: Arthur Paes heeft aangegeven in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Hij herhaalt tegenover Quote zijn grieven en stelt dat de rechter niet naar zijn stukken heeft gekeken.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.