persveilig seminar

— maandag 25 mei 2020, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Telegraaf en AD geven inkijkje in coronatijden

De huisband van De Telegraaf met op gitaar hoofdredacteur Paul Jansen.

Hoe zien de redacties van de twee grootste kranten van Nederland er uit tijdens corona? De Telegraaf en het AD geven ieder op hun eigen manier een inkijkje. In beide gevallen zijn er vooral lege bureaus te zien en spreekt uit de beelden en teksten een beetje heimwee naar vervlogen tijden. En de redacties maken zich op voor de coronaveilige toekomst. Laatste wijziging: 28 mei 2020, 15:59

Het inkijkje op de redactie De Telegraaf is eigenlijk bedoeld voor intern gebruik maar online gezet door de redactie van GeenStijl. De Telegraaf-huisband, met onder andere hoofdredacteur Paul Jansen en verslaggever Wierd Duk op gitaar, speelt Fix You van Coldplay. Dat wordt gelardeerd met beelden van hoe de redactie, voor print en online, en de drukkerij werken in tijden van corona.

De beelden van een oude redactievergadering en bedrijfsfeest uit het verleden stralen nostalgie uit. Dichtbij elkaar werken en feesten zit er voorlopig niet in.

Het AD focust op de ‘nieuwe redactie’ die moet worden ingericht op de zes locaties waar de redactie werkt. Hoofdredacteur Paul van den Bosch: ‘Afgelopen week was ik een paar uur terug op de vloer in Rotterdam, één van de zes AD-redacties (journalisten hebben het echt nooit over ‘kantoor’) in de Randstad. Thuis voelde ik me er absoluut niet, het is gek hoe snel dat gaat. De ziel is sinds medio maart door de verlaten gangen weggeslopen. Alle etages waren leeg, behalve een enkele collega die het werk ter plekke moet doen. Zoals Roel Maalderink die in de studio de nieuwsuitzending stond te presenteren die steeds op AD.nl wordt ververst’.

‘De zes redactieruimtes hebben we ‘coronaproof’ gemaakt. Daarmee anticiperen we op de situatie dat redacteuren langzaam mogen terugkeren naar de werkplekken’.

‘Op dit moment is dat nog niet aan de orde. Maar net als bij scholen, sportclubs en horeca zal die versoepeling op een gegeven moment plaatsvinden. Alle maatregelen zijn al genomen. Minimaal 1,5 meter afstand tussen de werkplekken. Pijlen op de grond zodat je kunt zien waar je mag lopen en waar niet.’

‘Looppaden tussen bureaus zijn afgesloten met linten. In de liften staan vakken getekend waar je moet staan. Het aantal werkplekken is daardoor drastisch afgenomen. Van elke 10 bureaus blijven er 3 à 4 over. Op een kleine redactie als in Amersfoort, prachtig langs het Eemplein, gaan we bijvoorbeeld terug van 13 naar 6’.

Bekijk meer van

Telegraaf De Telegraaf corona AD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.