— maandag 21 december 2020, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Telefoons tientallen journalisten Al Jazeera zouden gehackt zijn

De mobiele telefoons van tientallen journalisten van de nieuwsorganisatie Al Jazeera zijn waarschijnlijk gehackt. Daarbij zou software (spyware) zijn gebruikt van het Israëlisch bedrijf NSO Group. De opdracht zou komen van Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Laatste wijziging: 21 december 2020, 09:47

Onderzoekers van Citizen Lab aan de universiteit van Toronto melden de hacks in wat zij noemen een grote spionagecampagne tegen Al Jazeera.

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek ook aan dat de iPhone een flink beveiligingsprobleem had. Sinds iOS 14 zou dat zijn opgelost.

De leverancier van de software zegt dat haar spullen niet bedoeld zijn om journalisten af te luisteren maar om criminelen op te sporen, ook al neemt de lijst met incidenten waarbij software van het bedrijf onterecht is gebruikt alleen maar toe. Het bedrijf zegt zich niet te herkennen in dat beeld en misbruik van hun product actief aan te pakken.

De hack werd ontdekt toen Al Jazeera-journalist Tamer Almisshal vermoedde dat er iets mis was met zijn telefoon en de hulp inriep van de onderzoekers. Al Jazeera heeft het nieuws inmiddels ook zelf gebracht, maar nog geen uitleg gegeven over de gevolgen van de hack of dat ze actie ondernemen tegen de overheden achter de aanval.

Meer bij The Guardian en Techcrunch.

 

 

 

Bekijk meer van

Al Jazeera

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.