banner festival 23

— vrijdag 15 juli 2011, 11:18 | 2 reacties, praat mee

Rechterhand Murdoch stapt op

Rebekah Brooks, de directeur van News International, het bedrijf dat de opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World uitgaf, stapt op, meldden Britse media. Brooks lag onder vuur sinds bekend werd dat News of the World voicemails van Britse beroemdheden, politici afluisterde. Haar opvolger wordt Mockridge. Brooks kon aanvankelijk haar baan als rechterhand van mediamagnaat Rupert Murdoch behouden terwijl de voltallige redactie van de krant de laan uit werd gestuurd toen de tabloid werd opgeheven vanwege het afluisterschandaal. Brooks zei in een verklaring zich verantwoordelijk te voelen voor de praktijken van News of the World. 'Als directievoorzitter van de uitgever van News of the World voel ik een sterke verantwoordelijkheid jegens de mensen die we pijn hebben gedaan. Ik wil benadrukken hoe ik het betreur wat er gebeurd is.' Meer bij The Guardian / BBC Foto: Hollandse Hoogte / Rex Features Laatste wijziging: 15 juli 2011, 13:36

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Diederik de Groot, 17 juli 2011, 18:03

Misschien wel handig (want informatief), om te melden, dat Brooks (een dame met tal van intieme sociale contacten in en met de hoogste kringen binnen de Engelse high-society, right up to the Royals themselves) - merkwaardigerwijze niet in een gebruikelijke dawn-raid, waarbij tegelijk een groot aantal potentieel belastende informatie-dragers geconfisqueerd zou hebben kunnen zijn geworden, maar opvallend geciviliseerd en gestructureerd, via een tevoren ingediend verzoek, om zich op een tevoren afgesproken tijdstip, bij een tevoren kenbaar gemaakt adres van een politiebureau te melden - rond het middaguur door de politie is aangehouden en vanaf dat tijdstip wordt verhoord over haar mogelijke rol in de phone hacking, omkoop, afkoop en cover-up praktijken binnen de redactie-burelen en directie-kamers van NoW / NI / News Corp.

In de Observer / Guardian van vandaag staan, tot slot, voor de liefhebber nog een aantal indringende vragen geformuleerd, van waaruit de Commons Media, Sport and Culture Select Committee– waarvan overiegns de Tory-gerelateerde voorzitter inmiddels heeft moeten bekennen, mogelijk (fractioneel te) nauwe banden met het Murdoch Imperium te hebben - disndag a.s. vrijelijk zou kunnen putten.

Diederik de Groot, 18 juli 2011, 12:49

@VillaMedia,

1. Donderdag jl (1) plaatste ik een indringende oproep aan de redactie van VM, om het protocol rond de verversing van de content van bestaande berichten, zo aan te passen, dat de lezers - telkens wanneer een bericht door de redactie fundamenteel wordt aangepast - expliciet over een dergelijke data-mutatie zullen worden geïnformeerd.

2. Te oordelen naar de ongewijzigde voortzetting door VM van de tot nog toe door haar gehanteerde praxis – ook nu weer plaatste ik een commentaar onder een artikel, dat daarna substantieel werd aangepast, terwijl vervolgens niet werd vermeld, dat het artikel is gewijzigd, zodat bijvoorbeeld mijn commentaar inmiddels tot een ridicule doublure is gedegradeerd - blijkt mijn voorstel nog niet in concreet beleid te zijn omgezet.

3. Nu zal het - in de mini-bureaucratie van een magazine-redactie - ongetwijfeld enige tijd vergen, om in ieder geval tot het gewenste principe-besluit te geraken, teneinde een verandering in het verversingsbeleid door te voeren en zal daarnaast nog enige tijd zijn gemoeid met het omzetten van een dergelijk besluit, naar een adequaat technisch format, maar het zou minimaal van journalistiek verantwoordelijkheidsbesef getuigen, wanneer de redactie de discussie over haar standpunt hieromtrent gewoon in de VM kolommen zou voeren.

4. Kennisname door de beroeps-doelgroep van het interne besluitvormingsproces rond een dergelijk, relatief belangrijk onderwerp – in casu, redactionele transparantie versus (de schijn van) geschiedvervalsing - kan daardoor namelijk van (positieve) invloed zijn, op het beleid dat overige media hierover zouden kunnen ontwikkelen, waardoor de qualiteit van het journalistieke product als geheel zelfs zal kunnen toenemen.

(1)  http://tinyurl.com/66dc83p  / “Murdochs verschijnen toch voor commissie” / Diederik de Groot, 15 juli 2011, 14:48

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.