Tekenaars vinden ban op politieke cartoons kortzichtig en dom

De Volkskrant heeft een rondgang gemaakt langs cartoonisten om hun reacties te peilen over de stap van de New York Times om te stoppen met alle politieke cartoons.
Een cartoon waarin premier Benjamin Netanyahu als blindengeleidehond werd afgebeeld terwijl hij de Amerikaanse president Trump door het Midden-Oosten navigeert werd als antisemitisch veroordeeld. Na de ophef stopt de New York Times met alle cartoons, ook die van hun twee vaste cartoonisten.
De beschuldiging van antisemitisme hangt altijd in de lucht zodra je tekent over Israël, zegt Jos Collignon in de Volkskrant: “In Nederland is de Israël-lobby ook sterk. Elke keer als ik een tekening maak over Israël krijgt de redactie boze brieven hoe antisemitisch die wel niet is. Dan wordt de krant vergeleken met Der Stürmer, de weekkrant van de nazi’s met oorlogspropaganda. Ik denk dat de lobby in Nederland de druk op gaat voeren, nu blijkt dat het succes heeft gehad bij The New York Times.”
Collignon hoopt dat kranten hier zich tegen die druk verweren.
“Wat is er zo antisemitisch aan die cartoon van Antonio Antunes Moreira? Ach, die afgebeelde hond. Politici als dieren afbeelden, dat moet kunnen. Het is geen goede tekening, maar om daar nu alles voor te stoppen, dat gaat veel te ver. Ik denk dat de krant bang is voor controverses”, vindt ook Volkskrant-cartoonist Bas van der Schot.
The more I think about the @nytimes “cartoon,” the more appalled I am.
— David Harris (@DavidHarrisAJC) 27 april 2019
While #Antisemitism is rising…synagogues are attacked & Jews killed…democratic #Israel is demonized…& Jewish institutions are forced to bolster security…
The “paper of record” pours oil on the fire. pic.twitter.com/8FUAEKCagK
Cartoonist voor GeenStijl en Eindhovens Dagblad Cortés vindt dat kranten in tijden van sociale media en de angst voor rellen op sociale media veel te voorzichtig zijn. “Kranten hebben daar nog geen eeltlaag tegen ontwikkeld. Ze reageren daar veel te bang op. Vaak valt het in de praktijk allemaal wel mee met de ophef. Kranten zullen de reacties met een korrel zout moeten leren nemen, anders ga je mee in de waan van de hetze.”
Volgens Cortés moeten zijn tekeningen schuren en reacties uitlokken: “Als ik er een teken om iedereen te pleasen, doe ik volgens mij echt iets fout.”
De Franse cartoonist Plantu (Le Monde en bedenker van het festival Cartooning For Peace) noemt de ban op politieke cartoons door de New York Times dom. “Humor en ongemakkelijke beelden zijn onderdeel van onze democratie”, aldus Plantu tegenover nieuwszender France24.
Praat mee