— woensdag 12 juni 2019, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Tekenaars vinden ban op politieke cartoons kortzichtig en dom

Cartoonisten Plantu en Chapette in 2016. Ze vinden de stap van de New York Times dom en kortzichtig | EPA

De Volkskrant heeft een rondgang gemaakt langs cartoonisten om hun reacties te peilen over de stap van de New York Times om te stoppen met alle politieke cartoons. Laatste wijziging: 12 juni 2019, 09:51

Een cartoon waarin premier Benjamin Netanyahu als blindengeleidehond werd afgebeeld terwijl hij de Amerikaanse president Trump door het Midden-Oosten navigeert werd als antisemitisch veroordeeld. Na de ophef stopt de New York Times met alle cartoons, ook die van hun twee vaste cartoonisten.

De beschuldiging van antisemitisme hangt altijd in de lucht zodra je tekent over Israël, zegt Jos Collignon in de Volkskrant: “In Nederland is de Israël-lobby ook sterk. Elke keer als ik een tekening maak over Israël krijgt de redactie boze brieven hoe antisemitisch die wel niet is. Dan wordt de krant vergeleken met Der Stürmer, de weekkrant van de nazi’s met oorlogspropaganda. Ik denk dat de lobby in Nederland de druk op gaat voeren, nu blijkt dat het succes heeft gehad bij The New York Times.”

Collignon hoopt dat kranten hier zich tegen die druk verweren.

“Wat is er zo antisemitisch aan die cartoon van Antonio Antunes Moreira? Ach, die afgebeelde hond. Politici als dieren afbeelden, dat moet kunnen. Het is geen goede tekening, maar om daar nu alles voor te stoppen, dat gaat veel te ver. Ik denk dat de krant bang is voor controverses”, vindt ook Volkskrant-cartoonist Bas van der Schot.

Cartoonist voor GeenStijl en Eindhovens Dagblad Cortés vindt dat kranten in tijden van sociale media en de angst voor rellen op sociale media veel te voorzichtig zijn. “Kranten hebben daar nog geen eeltlaag tegen ontwikkeld. Ze reageren daar veel te bang op. Vaak valt het in de praktijk allemaal wel mee met de ophef. Kranten zullen de reacties met een korrel zout moeten leren nemen, anders ga je mee in de waan van de hetze.”

Volgens Cortés moeten zijn tekeningen schuren en reacties uitlokken: “Als ik er een teken om iedereen te pleasen, doe ik volgens mij echt iets fout.”

De Franse cartoonist Plantu (Le Monde en bedenker van het festival Cartooning For Peace) noemt de ban op politieke cartoons door de New York Times dom. “Humor en ongemakkelijke beelden zijn onderdeel van onze democratie”, aldus Plantu tegenover nieuwszender France24.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.