website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Freelance goeroe

Julia Conemans — Geplaatst in Werk op maandag 1 december 2014, 14:42

Columns Ik denk aan een carrière switch. Ik word freelance goeroe, als in: op freelance basis en op het gebied van freelancen. Nou ja, switch, dat klinkt zo acuut. Eigenlijk gaat het allemaal heel geleidelijk. Een goeroe word je natuurlijk ook niet van de ene op de andere dag

Het zit namelijk zo. Ik krijg al jaren mailtjes, tweets of Facebookberichten van ieder die denkt met schrijven brood te kunnen verdienen: beginnende journalisten, studenten, huisvrouwen met een computer. Soms zijn het hele levensverhalen, waarin de mailer vergeet haar vraag te formuleren. Super inspirerend natuurlijk.

Ik kom er niet altijd aan toe alle e-mails te beantwoorden, daarom zal ik hier een aantal standaard vragen beantwoorden. ‘Heb ik een boekhouder nodig?’ Ja, om je administratie netjes op te zetten en om je jaaropgaaf te doen. Moet ik wel of geen verlengde stage lopen? ‘Als je de markt wilt verzieken wel, anders kun je hetzelfde werk als freelancer doen en betaald krijgen. En de favoriete vraag: ‘ik heb al jaren een saaie baan, moet ik mijn baan opzeggen en freelance journalist worden?’ Doe maar niet.

Gratis consult, dat kan op den duur na­tuur­lijk niet meer, maar van nature wil ik mensen helpen. Heel irritant, als iemand me om een gunst vraagt, is het eerste wat ik denk: ‘tof, ik kan iemand blij maken’. Helemaal niet handig, want er zitten te weinig uren in een week om naast onderbetaald werk ook nog gratis gunsten te verlenen. Tip: denk als een ondernemer, uurtje factuurtje.

Het lijkt me dan ook fantastisch om zo’n brievenrubriekje in een tijdschrift te hebben: ‘Lieve Julia, ik zit al enige tijd met een probleem. Ik wil mijn hart volgen en journalist worden, maar mijn ouders willen dat ik geneeskunde studeer. Wat moet ik doen? Liefs anoniempje.’ Zo kan ik mensen helpen en een woordtarief rekenen.

Ik doe het nu nog altijd pro bono. Ik vraag brievenschrijvers maar één dingetje en dat is een heel klein beetje extra moeite. Ik vraag hen steevast om me even te bellen. Wanneer je 60 uur per week met woorden bezig bent, kan mailtjes beantwoorden nogal vermoeiend zijn. Best ironisch. Mensen willen wel dat jij de tijd neemt om hun levensvragen te beantwoorden, maar even over hun bel-angst heen stappen en de telefoon pakken: dat is teveel gevraagd.

Hier komt een bonus tip. Wie bang is om te bellen, kan maar beter een andere droom zoeken. Je zult een flink deel van de dagen aan de telefoon hangen en lastige of persoonlijke vragen stellen aan mensen die je niet kent. Wie blijft wachten op mailverkeer, kan het vergeten. Nou, dat was de laatste gratis schriftelijke tip. Wie meer advies wil, moet maar bellen of wachten op mijn brievenrubriek.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.