— donderdag 8 oktober 2015, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Tarievenonderzoek naar aanleiding wet Auteurscontractenrecht

Bart Maat / ANP

Om te zien hoe de tarieven van makers (fotografen, journalisten e.a.) zich ontwikkelen sinds de wet Auteurscontractenrecht in werking is getreden, doen zes beroepsorganisaties een onderzoek naar de ervaringen van hun leden. De wet Auteurscontractenrecht moet de juridische positie van makers te verstevigen in onderhandelingen met exploitanten. Laatste wijziging: 8 oktober 2015, 10:46

De beroepsorganisaties Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), FreeLancers Associatie (FLA), Dutch Photographers (DuPho),  Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Lira en Pictoright roepen leden en aangeslotenen op om deel te namen aan het onderzoek ‘Tarieven en auteursrechten, onderhandelingen en toekomstverwachtingen van freelance (foto)journalisten, fotografen en illustratoren’.

De bedoeling is dit onderzoek jaarlijks te organiseren, zodat er een duidelijke conclusie valt te trekken over de effecten van de wet Auteurscontractenrecht, als die in 2018 wordt geëvalueerd. In een reactie op de inwerkingtreding hebben veel media-organisaties hun Algemene Voorwaarden aangepast, met veelal nog grotere druk op de maker. De organisaties stellen dat dit haaks staat op wat de wet beoogt.

In 2013 werd het tarievenonderzoek al eens uitgevoerd; nu doen ook BNO en collectieve beheersorganisatie Pictoright mee. Deelname is mogelijk voor leden en niet-leden. Deelname kan verder via een code die de organisaties onder leden verspreiden en via social media delen.

Resultaten van het onderzoek worden in november gepresenteerd.

Bekijk meer van

Auteurscontractenrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.