— vrijdag 7 mei 2010, 14:45 | 0 reacties, praat mee

Tablettijdperk

De iPad is binnen, uit de VS. Bij Bright hadden we na Apple’s aankondiging eind januari meteen een iPad app aangekondigd. We zijn niet de enige. De Telegraaf, NRC, Sanoma, diverse uitgeverijen tonen impressies hoe hun krant of tijdschrift er op de iPad uit zal kunnen komen te zien. De eerste Amerikaanse iPad apps van onder meer de New York Times en weekblad Time zijn al verkrijgbaar.

Laatste wijziging: 10 mei 2010, 16:57

De tablet boort een nieuw platform aan dat het midden houdt tussen wat er al was: je hebt het in je handen net als printmedia en bedient het met je vingers, maar je leest van scherm zoals bij online media.

Dit zijn uitdagende tijden voor mediamakers. Met de komst van een aantrekkelijke apparaat (iPad) en het distributienetwerk (App Store) dat voor miljoenen iPhone-gebruikers al bekend terrein is, kunnen we aan de bak met de eerste experimenten.

Wat ga je doen? De verschijningsvorm, de omvang, de frequentie, het zijn allemaal open vragen. Maak je er een betaalde app van, of kies je voor in-app betalingen voor losse content of een abonnement? Hoeveel vraag je überhaupt voor welke abonnementsduur of een los nummer?

Een paar dingen vallen mij op aan de eerste ‘app magazines’. Elke titel houdt er zijn eigen interface op na. Zo moet je bij de één op een knopje klikken voor een index van de content, bij de ander moet je onderaan in het scherm met twee vingers omhoog swipen voor een inhoudsopgave. Ze blijven vrijwel allemaal dicht in de buurt van de gedrukte tegenhanger; in vorm én inhoud. Hier en daar zitten achter foto’s video’s verscholen of is een beeldserie in een slideshow gestopt. Het lineaire verloop van print is vervangen door horizontale navigatie tussen artikelen of rubrieken met daarbinnen verticale scrolling. Covers zijn opvallend statisch en stil.

Het ziet er allemaal wel fraai uit, houdt rekening met landschap- of portretmodus en lijkt zich prima thuis te voelen op een tablet, maar ergens jeukt het idee dat we eerst onze oude manieren moeten afleren. De eerste cinema was gefilmd theater, de eerste televisie bewegende radio en de eerste digitale magazines zijn nog te veel schuivende bladen. Wordt vervolgd.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Erwin van der Zande

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.