— woensdag 31 maart 2010, 08:59

Taaltip: uit het oog verloren hebben/zijn

Verliezen wordt traditioneel met hebben vervoegd: 'De twee eerste hebt gij verloren ...', 'Wij hebben de wedstrijd verloren.' Maar al lange tijd zijn mensen geneigd om in de betekenis 'kwijtraken', misschien ook wel onder invloed van kwijt(geraakt) zijn, geen hebben maar zijn te gebruiken: 'Wij zijn het contract verloren', 'Ik ben mijn creditcard verloren.' Verloren is hier steeds te vervangen door kwijt. In bepaalde vaste verbindingen is hebben inmiddels vreemd aan het worden en heeft zijn de voorkeur: 'Mijn oma is haar vriendinnen van de lagere school nooit uit het oog verloren.' Toch kan het voltooid deelwoord van verliezen volgens Van Dale (2005) vreemd genoeg alleen met hebben worden gecombineerd ('ik heb iets verloren'). Koenen (2006) en de Schrijfwijzer (2005) noemen wél de combinatie met zijn ('ik heb/ben iets verloren'). 'Ik ben de reisleider uit het oog verloren' richt de aandacht op de situatie nu (er is geen contact meer), terwijl in 'Ik heb de reisleider uit het oog verloren' nog iets doorklinkt van het proces van het kwijtraken.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.