— dinsdag 20 oktober 2009, 08:53

Taaltip: in herhaling (ver)vallen

Over iemand die telkens hetzelfde zegt, kun je zeggen: 'Hij vervalt in herhaling', maar ook: 'Hij valt in herhaling.' Ook het meervoud herhalingen is mogelijk: 'Hij (ver)valt steeds in herhalingen.' Het onvolprezen Combinatiewoordenboek (2003) geeft het voorbeeld "Je hebt dat verhaal gisteren ook al verteld. Je (ver)valt in herhaling." In deze formulering betekent vervallen in zoveel als 'raken tot', 'terechtkomen in', 'terugkeren tot'. Ook vallen kan 'terechtkomen' betekenen, bijvoorbeeld in 'De hoofdprijs viel op mijn lot', 'De klemtoon valt op de eerste lettergreep', 'Ze vielen van de ene verbazing in de andere.' Welke variant het oudst is, is lastig na te gaan. In het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) staat een citaat uit 1842 met in herhaling vervallen: "(...) dat het op zekeren leeftijd niet ongewoon is in herhaling te vervallen", maar ook een citaat uit 1789 met in herhalingen vallen: "Dat oude vryers zeer dikwyls (...) in verveelende herhaalingen vallen." Het lijkt erop dat in herhaling vallen tegenwoordig het gebruikelijkst is.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.