e learning nvj

— donderdag 14 april 2022, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: ramadan /Ramadan

Is Ramadan een naam met een hoofdletter, of een gewoon woord met een kleine letter? Laatste wijziging: 14 april 2022, 10:31

De ramadan wordt met een kleine letter geschreven. Het is een gewoon woord, namelijk de naam van een maand op de islamitische kalender. Maanden krijgen een kleine letter: januari, mei, september en dus ook ramadan.

Omdat de ramadan een bijzondere betekenis heeft – het is de islamitische vastenmaand – denken veel mensen dat het onder de feestdagen valt. Toch is dat niet het geval. Het is geen feest- of gedenkdag, maar een langere periode. De benaming daarvan is geen eigennaam maar een gewoon woord, ook als het een tijdvak is dat voor gelovigen een extra lading heeft. Behalve voor ramadan geldt dat bijvoorbeeld ook voor advent, carnaval, vasten en veertigdagentijd. De enige uitzondering is de Goede Week voor Pasen (daarbij speelt ook het voorkómen van verwarring een rol).

Suikerfeest en andere feestdagen
Het feest waarmee het einde van de ramadan gevierd wordt, het Suikerfeest, krijgt wel een hoofdletter, net als andere feest- of gedenkdagen. Vergelijk ook Aswoensdag (na carnaval) en Kerstmis (na de adventstijd). De Arabische naam van het Suikerfeest, Ied-al-Fitr (of Eid el-Fitr, Id ul-Fitr) krijgt ook hoofdletters.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.