e learning nvj

— donderdag 31 maart 2022, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: ontkennende vraag beantwoorden

Is het antwoord op de vraag ‘Heb je geen honger?’ nu ja of nee als je geen honger hebt? Laatste wijziging: 31 maart 2022, 09:29

Als je geen honger hebt, luidt het antwoord nee. Wie wél honger heeft, antwoordt ja of jawel. Het is het duidelijkst om er iets aan toe te voegen: ‘Nee, ik heb geen honger’ of ‘Ja, ik heb wel honger’.

Bedoeling
Een antwoord op een vraag heeft in het algemeen betrekking op de bedoeling van de degene die de vraag stelt. De letterlijke vorm doet er minder toe. Op de vraag ‘Heb je geen honger?’ geef je dan ook hetzelfde antwoord als op de vraag ‘Heb je honger?’

Toch is er een verschil. ‘Heb je honger?’ is een neutrale vraag. Degene die de vraag stelt, heeft geen idee of de ander misschien honger heeft. ‘Heb je geen honger?’ zegt ook iets over de verwachting van degene die de vraag stelt. Er kan bijvoorbeeld bedoeld zijn: ‘kennelijk niet, want je laat je eten koud worden’. Maar als het laat in de middag is, kan de vraag ‘Heb je geen honger?’ suggereren: ‘je hebt nu zeer waarschijnlijk honger’.

Functie van de ontkenning
In vragen als ‘Heb je geen honger?’, ‘Wil je niet meedoen?’ en ‘Heeft ze geen werk?’ hebben geen en niet dus niet zozeer een ontkennende functie. Deze woorden vertellen vooral iets over wat de vraagsteller als antwoord verwacht. Ook maken ze de vraag vaak vriendelijker dan de versies zonder geen en niet. Geen en niet hebben in al deze gevallen overigens geen klemtoon. Over de rol van de klemtoon is meer te lezen in de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS).

Sommige mensen vinden het grappig om op vragen als ‘Heb je geen honger?’ dingen te antwoorden als ‘Ja, ik heb inderdaad geen honger.’ Ze doen dus net alsof geen hier wél met nadruk wordt uitgesproken. Er zit dan meestal niets anders op dan de vraag te herformuleren, bijvoorbeeld: ‘Wil je wat eten?’ of ‘Wil je ook wat?’

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.